Airbus avasi Dubain ilmailunäytöksen ilmoittamalla ensimmäisestä pandemian alun jälkeisestä jättikaupasta - Talous | HS.fi

Airbus avasi Dubain ilmailu­näytöksen ilmoittamalla ensimmäisestä pandemian alun jälkeisestä jätti­kaupasta

Kyse on ensimmäisestä näin suuren kokoluokan lentokonetilauksesta sitten koronapandemian alun.

Airbusin valmistamia A380-lentokoneita Dubain lentokentällä ilmailunäytöksen ensimmäisenä päivänä 14. marraskuuta.

14.11.2021 19:29

Eurooppalainen lentokonevalmistaja Airbus aloitti viisipäiväisen Dubai Airshow -ilmailunäytöksen kertomalla saamastaan 255:n Airbus A321 -matkustajakoneen ryhmätilauksesta, kertoo uutistoimisto AFP.

Virallista kauppasummaa ei kerrottu julkisuuteen, mutta Airbusin viimeksi julkaisemien vuoden 2018 listahintojen perusteella tilauksen arvo on yli 33 miljardia dollaria.

Kyse on ensimmäisestä näin suuren kokoluokan lentokonetilauksesta sitten koronapandemian alun.

Airbus on toinen maailman kahdesta suurimmasta lentokonevalmistajasta yhdysvaltalaisen Boeingin ohella.

Airbusin mukaan tilauksessa oli mukana neljä lentoyhtiötä, joiden pääomistaja on yhdysvaltalainen pääomasijoitusyhtiö Indigo Partners.

Unkarilaiselle halpalentoyhtiö Wizz Airille toimitetaan kaupan myötä 102 konetta, yhdysvaltalaiselle Frontier Airlinesille 91 konetta, meksikolaiselle Volarikselle 39 konetta ja chileläiselle Jetsmartille 23 konetta.

Airbusin ranskalainen toimitusjohtaja Guillaume Faury kommentoi kauppaa sanomalla, että koska kaikki neljä lentoyhtiötä toimivat saman omistajan alla, oli tämän kokoluokan kauppa mahdollista saada aikaan.

Koneiden toimitukset alkavat vuonna 2025.

Sunnuntaina alkanut Dubain ilmailunäytös on alan ensimmäinen suuri tapahtuma koronaviruspandemian alkamisen jälkeen. Tapahtuma päättyy torstaina.

Koronaepidemia on vähentänyt lentoliikennettä kovalla kädellä, mutta ala on osoittanut viime kuukausina elpymisen merkkejä. Silti lentoliikenteen määrä oli esimerkiksi vielä syyskuussa 53 prosenttia pandemiaa edeltänyttä aikaa vähäisempää.

Samaan aikaan kun ilmailuala pyrkii nousemaan ylös epidemian aiheuttamasta sukelluksesta, kohdistuu siihen myös kovia paineita vähentää vaikutustaan ilmastonmuutokseen.

Indigo Partnersin johtaja Bill Franke kommentoi kauppaa kertomalla, että yhtiö halusi ”olla ajoissa [ilmailualan] toipumisprosessissa”.

Artikkeliin liittyviä aiheita