OP-ryhmä: Energian kallistuminen hidastaa talouden elpymistä - Talous | HS.fi

OP-ryhmä: Energian kallistuminen hidastaa talouden elpymistä

OP-ryhmän mukaan Suomen talouden iso kuva ei muuttunut paljoa kesästä, mutta useat tekijät ”laittavat kapuloita rattaisiin”.

Energian kallistuminen syö OP:n arvion mukaan kuluttajien ostovoimaa.

23.11. 7:30

Suomen talouden elpyminen koronakriisistä jatkuu hyvää vauhtia vielä muutaman vuosineljänneksen ajan, vaikka polttoaineiden ja energian kallistuminen syö kulutusta, arvioi OP-ryhmä.

OP-ryhmä laski tiistaina julkaistussa suhdannekatsauksessaan ennustettaan Suomen talouden ensi vuoden kasvusta. OP-ryhmä ennustaa nyt, että Suomen bruttokansantuote kasvaa ensi vuonna 2,7 prosenttia elokuussa ennustetun 3,0 prosentin sijasta.

Tämän vuoden talouskasvuennusteen OP-ryhmä piti ennallaan 3,6 prosentissa ja vuoden 2023 ennusteen 1,4 prosentissa.

OP-ryhmän mukaan Suomen talouden iso kuva ei muuttunut paljoa kesästä, mutta useat tekijät ”laittavat kapuloita rattaisiin”.

”Energian kallistuminen syö ostovoimaa, vientimarkkinoita jarruttavat tuotannon pullonkaulat ja koronatilannekin aiheuttaa tilapäisiä ongelmia. Nämä vievät vauhtia elpymiseltä”, OP:n ekonomistit kirjoittavat suhdannekatsauksessa.

OP ennakoi, että talouskasvu palaa koronapandemiaa edeltävälle kasvutrendille jo talvella. Sen jälkeen talouskasvu hidastuu talouden potentiaalia vastaavaan ”verkkaiseen vauhtiin”.

OP:n mukaan vienti ja investoinnit kasvavat hyvin. Myös kulutus kasvaa vauhdikkaasti, vaikka kohonnut inflaatio verottaa kuluttajien ostovoimaa.

Inflaatio nousee OP:n ennusteen mukaan tänä vuonna keskimäärin 2,2 prosenttiin viime vuoden 0,3 prosentista ja kiihtyy ensi vuonna keskimäärin 2,4 prosenttiin. Vuonna 2023 kuluttajahintojen nousuvauhti hidastuu OP:n mukaan 1,6 prosenttiin.

OP huomioi, että inflaatiota on syksyn aikana kiihdyttänyt erityisesti polttoaineiden, uusien asuntojen ja peruskorjausten hintojen nousu.

Inflaatio hidastuu OP:n mukaan huippulukemista, kun energian hinnan nousu ja kodin parannusinto laantuu koronakriisin vaikutusten vaimentuessa.

Inflaatio jää kuitenkin pankkiryhmän arvion mukaan pidemmäksi aikaväliksi viime vuosia korkeammalle tasolle, koska kiihtynyt inflaatio ja hyvä työmarkkinatilanne nostavat palkkoja.

Artikkeliin liittyviä aiheita