Paljastaako oikeudenkäynti Floridassa bitcoinin kehittäjän Satoshi Nakamoton henkilöllisyyden? - Talous | HS.fi

Paljastaako oikeuden­käynti Floridassa bitcoinin kehittäjän Satoshi Nakamoton henkilöllisyyden?

Bitcoinin kehittäjän identiteetti on finanssimaailman suurimpia mysteerejä. Floridassa on käynnissä oikeudenkäynti, jonka aikana asiasta voi paljastua uusia tietoja.

Nimimerkki Satoshi Nakamoto lähetti vuonna 2008 kryptofoorumille yhdeksän sivun mittaisen kirjeen, jossa hän jakoi bitcoinin idean perusteet. Muutamaa kuukautta myöhemmin Nakamoto louhi ensimmäisen bitcoin-lohkon.

15.11. 18:44

Kuka on Satoshi Nakamoto?

Tämä on yksi finanssimaailman suurimmista mysteereistä, ja sen paljastuminen saattaa olla käsillä Floridassa käytävässä oikeuden­käynnissä. Asiasta kertovat useat uutislähteet, kuten talouslehti The Wall Street Journal.

Nimimerkki Satoshi Nakamoto keksi kryptovaluutta bitcoinin. Lisäksi Nakamoton nimissä on noin miljoonan bitcoinin lompakko, jonka arvo olisi nykyisin noin 64 miljardia dollaria eli noin 56 miljardia euroa.

Vuosien saatossa Nakamotoksi on arvailtu useita henkilöitä, mukaan lukien suomalaista professoria Vili Lehdonvirtaa. On arveltu, että nimen takaa saattaa paljastua jopa useita tekijöitä, jotka ovat yhdistäneet voimansa salanimen taakse. Niin väittää myös Floridassa kanteen nostanut perhe.

Vuonna 2013 kuolleen David Kleimanin perhe on haastanut oikeuteen Kleimanin entisen bisneskumppanin, Lontoossa asuvan australialaisen Craig Wrightin, 51.

Wright on väittänyt vuodesta 2016 lähtien keksineensä bitcoinin, mutta hänen väitteitään ei ole otettu todesta. Kleimanin perheen mukaan Kleiman ja Wright kehittivät ja louhivat bitcoinia yhdessä yli kymmenen vuotta sitten.

Nimimerkki Satoshi Nakamoto ilmestyi kryptofoorumeille vuonna 2008. Nakamoto viestitteli ja lähetteli sähköposteja, kehitti bitcoinia ja louhi ensimmäisen bitcoin-lohkon. Vuonna 2010 Nakamoto hävisi foorumeilta eikä enää vastannut viesteihin.

Perheen mukaan miehet olisivat louhineet yhdessä satojatuhansia bitcoineja. Perhe sanoo tuon omaisuuden olevan Wrightin hallussa ja vaatii Kleimanin osuutta itselleen.

”Uskomme todisteiden osoittavan kumppanuuden, jonka tarkoituksena oli luoda ja louhia yli miljoona bitcoinia”, kertoo perheen asianajaja Val Freedman.

Nakamoton nimissä olevaan bitcoin-lompakkoon ei ole koskettu sen perustamisen jälkeen.

Wrightin puolustuksen mukaan he pystyvät osoittamaan, että Wright loi bitcoinin yksin.

”Uskomme oikeuden huomaavan, että mikään ei viittaa tai todista näiden kahden olleen kumppaneita”, sanoo Wrightin asianajaja Andrés Rivero.

Toistaiseksi Wrightin ja Kleimanin kirjeenvaihdosta ei ole käynyt ilmi aukottomia todisteita siitä, että he olisivat keksineet bitcoinin tai että jompikumpi heistä olisi Nakamoton nimimerkin takana.

Tiedossa on, että Nakamoton nimissä olevaan bitcoin-lompakkoon ei ole koskettu sen perustamisen jälkeen.

Bitcoin-maailmassa uskotaan, että aito Nakamoto paljastuu vain yhdellä tavalla: tuon miljardilompakon avaamisella. Tähän pystyy vain sellainen henkilö, jolla on hallussaan kyseisen tilin avaava yksityinen avain.

Jos avaimen hukkaa tai esimerkiksi lompakkoa säilyttää omalla tietokoneella tai kovalevyllä, joka meneekin rikki, varoihin ei enää pääse käsiksi.

Yhdenkin bitcoinin liikahdus Nakamoton bitcoin-lompakossa riittäisi todistamaan henkilöllisyyden. Sitä ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Artikkeliin liittyviä aiheita