Konkurssien määrän kasvu kiihtyi yli kuuteen prosenttiin tammi–lokakuussa - Talous | HS.fi

Konkurssien määrän kasvu kiihtyi yli kuuteen prosenttiin tammi–lokakuussa

Rakennusyhtiöiden konkurssit kasvoivat tammi–lokakuussa lähes neljänneksen, kun rakennuskustannusten raju nousu alkoi purra.

Konkurssit kasvoivat tammi-lokakuussa lukumäärällisesti eniten rakentamisen päätoimialalla.

17.11.2021 10:39

Konkurssien määrän kasvu kiihtyi yli kuuden prosentin nousuun tammi–lokakuussa, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen keskiviikkona julkistamien tietojen mukaan konkursseja pantiin vireille tammi–lokakuussa 2 010 kappaletta, joka on 116 eli 6,1 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna.

Pandemian takaiseen aikaan verrattuna eli vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan verrattuna konkurssien määrä väheni 9,8 prosenttia.

Vireille pantujen konkurssien määrä kasvoi lähes kaikilla toimialoilla, ja lukumäärällisesti eniten konkurssit kasvoivat rakentamisen päätoimialalla.

Rakentamisessa pantiin vireille 456 konkurssia, mikä on 89 konkurssia eli 24,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Rakennusyhtiöt ovat tänä vuonna painineet rakennuskustannusten rajun nousun kanssa.

Suhteellisesti konkurssien määrä kasvoi eniten maa-, metsä- ja kalatalouden toimialalla, jolla konkursseja pantiin vireille 43,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Koronarajoitusten kurittamalla majoitus- ja ravitsemistoiminnan toimialalla konkurssien määrä väheni 16,4 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Kaupan toimialalla oli 336 konkurssia eli yhtä paljon kuin vuotta aiemmin.

Vuoteen 2019 verrattuna konkurssien määrä kasvoi ainoastaan maa-, metsä- ja kalatalouden toimialalla sekä rakentamisessa.

Muilla toimialoilla konkurssien määrä laski. Konkurssit vähenivät eniten majoitus- ja ravitsemistoiminnassa sekä kaupan alalla. Majoitus- ja ravitsemistoiminnassa konkurssit laskivat 26,3 prosenttia ja kaupassa 17,4 prosenttia.

Konkurssiin hakemista rajoitettiin lakimuutoksella 1.5.2020–31.1.2021 välisenä aikana. Sen jälkeen syyskuun loppuun oli voimassa lakimuutos, joka esti velkojia hakemasta yritystä konkurssiin lyhytkestoisten maksuvaikeuksien vuoksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita