Helsingin Sanomien verokoneessa täydelliset tiedot verovuodesta 2020 - Talous | HS.fi

Helsingin Sanomien verokoneessa täydelliset tiedot verovuodesta 2020

Verottaja julkaisi tulotietojensa salausta pyytäneiden nimet, joten Sanoman medioiden verokoneissa on täydelliset tiedot uusimmasta verovuodesta.

17.11.2021 15:10 | Päivitetty 9.12.2021 11:23

Helsingin Sanomien verokoneessa on nyt täydelliset tiedot uusimmasta verovuodesta eli vuodesta 2020. Verokone on täydentynyt yhteensä tuhannella henkilöllä, jotka olivat pyytäneet verotietojensa salaamista verovuodelta 2020.

Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Aamulehti ja Satakunnan Kansa keräsivät kieltäjien tiedot käsin, koska nimet eivät sisältyneet viime viikon keskiviikkona julkistettuun medialuovutukseen. Verotiedot oli kysyttävä erikseen nimi nimeltä, ja verotietojen julkisuuden vuoksi ne olivat näin saatavissa.

Helsingin Sanomien verokone on julkaistu osoitteessa www.hs.fi/verot.

Myös Ilta-Sanomat, Aamulehti, Satakunnan Kansa sekä Sanoman paikalliset lehdet ovat täydentäneet omia verokoneitaan kuluvalla ja viime viikolla. HS:n tavoite oli julkaista verokone, joka sisältää vuoden 2020 tulot ja verot täydellisenä, mikä toteutui.

Helsingin Sanomien verokoneessa on näkyvillä yhteensä 27 066 hyvätuloisen henkilön tiedot vuodelta 2020. He kaikki ovat täysi-ikäisiä ja saivat tuloja vähintään 150 000 euroa vuonna 2020.

Helsingin Sanomien verokoneen 27 066 henkilöstä yhteensä tuhat oli pyytänyt verohallinnolta tulotietojensa piilottamista medialistauksesta. Medialistaus on erikseen tiedotusvälineille jaettava tieto verotettavista ansio- ja pääomatuloista sekä maksetuista veroista.

Medialistauksessa ovat kaikki vähintään 100 000 euroa ansainneet henkilöt. Helsingin Sanomien verokoneessa raja on korkeampi eli 150 000 euroa.

Kaikkiaan verottajalta oli pyytänyt tulojensa salausta 2 332 henkilöä, mutta muun muassa HS:n verokoneen korkeamman tulorajan vuoksi heidän määränsä HS:n verokoneessa on tasan tuhat henkilöä.

Tulojensa salausta pyytäneitä saatiin viime viikon keskiviikon loppuun mennessä kerättyä kattavasti eli 984 henkilöä HS:n verokoneeseen. Tämän viikon aikana HS:n verokoneeseen lisättiin vielä 16 nimeä.

Viime viikon keräys vaikutti varsinkin suurituloisimpien naisten kärkilistaukseen. Tämän viikon keräyksessä verokoneeseen nousi kaksi miljonääriä: he olivat saaneet noin kahden miljoonan euron verotettavat tulot.

Vuosi sitten HS ja 19 muuta suomalaista lehteä protestoivat verottajaa vastaan, koska se oli päättänyt salata osan varakkaimpien verotiedoista. Verottaja salasi tiedot niiltä, jotka olivat sitä pyytäneet.

Tänä vuonna tilanne oli toinen. HS ja useat muut mediat valittivat verottajan päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Oikeus määräsi verottajan kertomaan, ketkä ovat pyytäneet tietonsa salaamista. Tämän tiedon avulla HS ja muut Sanomat mediat pystyivät keräämään tiedot kaikkien eniten ansainneiden suomalaisten tuloista ja julkaisemaan ne verokoneessa normaalisti.

Kuluneen vuoden aikana on tullut myös toinen tärkeä päätös, joka liittyy verotietojen julkisuuteen.

Yksityishenkilö oli pyytänyt HS:ltä verotietojensa poistamista verokoneesta tietosuoja-asetukseen vedoten. Kun HS ei ollut poistanut tietoja, henkilö valitti tieto­suoja­valtuutetulle.

Tietosuojavaltuutettu päätti, ettei tietoja tarvitse poistaa, koska verokone on journalismia.

Helsingin Sanomien Verokoneeseen on koottu tietoja eniten tuloja saaneista suomalaisista yli 20 vuoden ajalta vuodesta 1999 lähtien. Verokone kertoo muun muassa, kuinka paljon hyvätuloiset maksavat veroa ja saavatko he ansio- vai pääomatuloa.

Useista eniten tuloja saaneista on kerrottu heidän asematietonsa, mikä kertoo tulojen alkuperästä.

Artikkeliin liittyviä aiheita