Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell jatkaa toiselle kaudelle, presidentti Joe Biden ilmoitti nimityksestä maanantaina - Talous | HS.fi

Yhdys­valtojen keskus­pankin pääjohtaja Jerome Powell jatkaa toiselle kaudelle, presidentti Joe Biden ilmoitti nimityksestä maanantaina

Johtokunnan varapuheenjohtajaksi nimitettiin Lael Brainard.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ilmoitti maanantaina nimittävänsä keskuspankin pääjohtajan Jerome Powellin toisella kaudelle.

22.11. 16:13 | Päivitetty 22.11. 16:43

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden nimitti maanantaina Jerome Powellin toiselle kaudelle keskuspankin pääjohtajaksi eli johtokunnan puheenjohtajaksi.

Johtokunnan varapuheenjohtajaksi presidentti Biden nimitti Lael Brainardin, joka demokraatti, kun taas Powell on republikaani.

Presidentti Barack Obama nimitti Powellin keskuspankin johtokunnan jäseneksi vuonna 2012. Vuonna 2017 presidentti Donald Trump nimitti Powellin pääjohtajaksi. Hän aloitti uudessa tehtävässään helmikuussa 2018.

”Olen vakuuttunut, että pääjohtaja Powell ja tohtori Brainard keskittyvät inflaation hillitsemiseen, hintavakauteen ja täystyöllisyyteen, jotta meidän taloutemme on vahvempi kuin koskaan aikaisemmin”, presidentti Biden sanoi tiedotteessa.

Brainard on väitellyt taloustieteen tohtoriksi huippuyliopisto Harvardissa. Hän on ollut keskuspankin johtokunnan jäsen vuodesta 2014. Sitä ennen hän työskenteli vuosina 2010–2013 alivaltiosihteerinä valtiovarainministeriössä.

”He ovat myös kanssani samaa mieltä siitä, että tarvitaan kiireellisiä toimia ilmastonmuutoksen aiheuttamiin taloudellisiin riskeihin puuttumiseksi ja rahoitusjärjestelmämme uusien riskien ennaltaehkäisemiseksi”, presidentti sanoi.

Keskuspankin pääjohtajan toimikausi on neljä vuotta. Pääjohtajan nimittää presidentti, mutta se edellyttää kongressin ylähuoneen eli senaatin hyväksyntää.

Keskuspankin rahapolitiikasta päättää avomarkkinakomitea, jonka jokaisella 12 jäsenellä on yksi ääni. Pääjohtajalla eli johtokunnan puheenjohtajalla on kuitenkin muita enemmän vaikutusvaltaa rahapoliittisiin päätöksiin.

Avomarkkinakomitean jäseniä ovat aina keskuspankin seitsemän johtokunnan jäsentä ja New Yorkin aluekeskuspankin johtaja.

Tämän lisäksi vaihtuvia jäseninä ovat neljän aluekeskuspankin johtajat yhden vuoden toimikausissa. Aluekeskuspankkeja on yhteensä 12.

Avomarkkinakomitea päättää rahapolitiikasta itsenäisesti toimivaltansa perusteella.

Keskuspankkien itsenäisyydellä on haluttu estää poliitikkojen tarpeeton sekaantuminen rahapolitiikkaan, koska siitä on menneisyydessä lukuisia varoittavia esimerkkejä.

Presidentti Trump arvosteli poikkeuksellinen värikkäästi ja ankarasti sekä Powellia että hänen edeltäjäänsä Janet Yelleniä avomarkkinakomitean päätöksistä. Yellen on nykyisin Yhdysvaltojen valtiovarainministeri.

"Pääjohtaja Powellin ja keskuspankin vakaa johtajuus auttoi varmistamaan, että Yhdysvaltojen talous elpyi kerran sukupolvessa esiintyvästä terveydellisestä ja taloudellisista kriisistä”, sanoi Yellen tiedotteessa.

Avomarkkinakomitea päätti marraskuun alussa yksimielisesti, että ostoja vähennetään 15 miljardilla dollarilla kuukaudessa, koska talous elpyy vahvasti, työllisyys on parantunut ja inflaatiovauhti kiihtynyt.

Yhdysvaltojen keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaatiovauhdin pitäisi olla pitkän ajan kuluessa keskimäärin kaksi prosenttia. Lokakuussa se kiihtyi jo 6,2 prosenttiin.

Markkinoilla arvioidaan, että keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan ensi kesänä. Ohjauskorko on nykyisin 0–0,25 prosentin vaihteluvälissä.