Miten käy Lapin matkailun, kun koronatilanne synkkenee? Turistit varaavat matkoja innokkaasti, yritysmatkoja puolestaan perutaan - Talous | HS.fi

Miten käy Lapin matkailun, kun korona­tilanne synkkenee? Turistit varaavat matkoja innokkaasti, yritys­matkoja puolestaan perutaan

Keski-Euroopan yritykset peruvat nyt matkoja Lappiin. Tavalliset turistit ovat yhä tulossa. Lapin-matkojen varaustilanne on erittäin hyvä, mutta rajoitusten kiristyminen herättää yrityksissä huolta.

Eläinohjelmapalveluyritys Konijänkän työntekijä Tomi Oulujärvi ruokki ajoporoja Kolarin Äkäslompolossa marraskuun lopussa.

24.11. 2:00 | Päivitetty 24.11. 7:14

Lapin matkailuyritysten varaustilanne on matkailuyritysten mukaan lähes yhtä hyvä kuin kaksi vuotta sitten ennen korona­pandemian puhkeamista.

”Ja siitä piti silloin tulla kaikkien aikojen ennätysvuosi Lapin matkailulle", Levin matkailun toimitusjohtaja Satu Pesonen sanoo.

Nyt matkailutalven taivaalle on taas kertymässä synkkiä pilviä. Sekä Pesonen että Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta kertovat, että eurooppalaiset yritykset peruvat jo ryhmämatkoja.

”Yritykset ovat kiristäneet matkailusääntöjään, ja se näkyy nopeasti varauksissa, joita on tehty esimerkiksi oman henkilökunnan virkistysmatkoihin”, Pesonen sanoo.

Tavallisten turistien tekemissä varauksissa peruutuksia ei ainakaan vielä ole näkynyt. Matkaajia on tulossa Euroopasta ja kotimaasta niin paljon, että määrä korvaa aasialaisten turistien puuttumisen kokonaan.

Pelkästään Enontekiöön on tulossa talvisesongin aikana 80 tilauslentokoneellista turisteja Britanniasta. Ensimmäinen lento saapui Enontekiön lentokentälle maanantai-iltana.

Äkäslompolossa muun muassa ratsastus- ja koiravaljakkoretkiä järjestävän Konijänkän yrittäjä Miriikka Areva kertoo, ettei peruutuksia ole tullut.

”Päinvastoin tuntuu, että kysyntää riittää”, Areva sanoo.

Konijänkällä työskentelee alkavalla talvikaudella vajaa parikymmentä valjakkokoiraa. Vesisateet sulattivat lokakuun runsaita ensilumia niin, ettei koirareittejä ole vielä saatu tehtyä, kertoo työntekijä Tomi Oulujärvi.

Levin matkailun Satu Pesosen mukaan tilannetta seurataan kuitenkin tarkasti.

”Mietityttää, tuleeko joihinkin maihin niin tiukkoja liikkumisen tai maahantulon rajoituksia, ettei matkalle voida lähteä”, hän sanoo.

Talviturismille tärkeitä maita ovat esimerkiksi Britannia, Ranska, Hollanti ja Belgia.

Matkailutoimijoiden mukaan yhä useampi Euroopasta tuleva matkaaja on varannut matkansa nyt matkanjärjestäjän kautta. Epäilemättä siksi, että rahat saa varmasti takaisin, jos rajoitukset yllättäen kiristyisivät ja estäisivät matkustamisen.

Ulkomaisten matkailijoiden Suomeen tuomat eurot lasketaan vienniksi. Vuonna 2019 matkailu toi vientituloja 5,3 miljardia euroa. Matkailun osuus bruttokansan­tuotteesta oli 2,7 prosenttia, ja ala työllisti noin 145 000 ihmistä.

Lapissa matkailun merkitys on vielä suhteessa suurempi kuin koko maassa. Esimerkiksi Kittilän kunnassa se on kultakaivoksen rinnalla toinen tärkeä elinkeino.

Koronapandemia romahdutti viime talvena ulkomaalaisten matkat Suomeen. Kotimaisten matkailijoiden virta pohjoiseen kuitenkin paikkasi vajetta melko hyvin.

”Se pelasti monta yritystä viime talvena, mikä oli hieno asia. Nytkin joulun tienoon varauksista 65 prosenttia on kotimaisia matkaajia”, Pesonen sanoo.

Ulkomaisten matkailijoiden merkitys on kuitenkin suuri erityisesti aikoina, jolloin suomalaiset eivät perinteisesti matkusta.

”Ulkomaalaisten matkailijoiden kysyntä on meille erityisen tärkeää, koska matkat jakaantuvat tasaisemmin ja sesonki kestää marraskuun lopulta maaliskuun puoliväliin. He myös käyttävät keskimäärin enemmän rahaa palveluihin kuin kotimaiset matkailijat”, Lapland Hotelsin Vuorentausta sanoo.

Satu Pesosen mukaan myös yritysmatkaajat käyttävät paljon sekä ravintola- että ohjelmapalveluita.

Lapland Hotels - ketjuun kuuluu Lapissa 14 hotellia. Samaan konserniin kuuluu myös Lapin suurin ohjelmapalveluyritys Lapland Safaris.