Pääomasijoitusyhtiö aikoo ostaa Telecom Italian jättikaupalla - Talous | HS.fi

Pääoma­sijoitus­yhtiö aikoo ostaa Telecom Italian jätti­kaupalla

Kyseessä olisi toistaiseksi suurin pääoma­sijoitusyhtiön tekemä yrityskauppa Euroopassa.

Telecom Italian myymälä Milanossa.

22.11. 22:04

Yhdysvaltalainen pääomasijoitusyhtiö KKR aikoo ostaa Italian entisen puhelinmonopolin Telecom Italian 33 miljardilla eurolla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kyseessä olisi toistaiseksi suurin pääomasijoitusyhtiön tekemä yrityskauppa Euroopassa.

KKR kertoi ostotarjouksesta Telecom Italian ostamiseksi sunnuntaina. Teleoperaattori on erittäin velkainen, ja se on ollut talous­vaikeuksissa vuosia.

KKR:n tarjous arvottaa Telecom Italian 10,8 miljardin euron arvoiseksi ilman yhtiön 22,5 miljardin euron velkataakkaa. Tarjous on ehdollinen Italian valtion tuelle.

Ostotarjous on osaketta kohden noin 45 prosenttia suurempi kuin Telecom Italian perjantain päätöskurssi Milanon pörssissä. Telecom Italian osake nousi maanantaina 30,3 prosenttia.

KKR kuvasi tarjousta ”ystävällismieliseksi”. Se kuitenkin tarkoittaisi, että Telecom Italiasta 24 prosenttia omistava ranskalainen mediayhtiö Vivendi joutuisi tekemään ison alaskirjauksen omistuksestaan, jos se myy osuutensa KKR:lle.

KKR kertoi toteuttavansa tarjouksen, jos se saa 51 prosentin omistusosuuden. Siten yhtiön ei välttämättä tarvitse saada Vivendin hyväksyntää yrityskaupalle.

Telecom Italia on tärkeä Italian valtion hankkeelle, jossa laajennetaan laajakaistayhteyksiä Italiassa, koska se omistaa maan runkoverkon.

Italian valtiolla on erikoisoikeus, jolla se voi estää ulkomaisia yhtiöitä ostamasta strategisia yhtiöitä.

Artikkeliin liittyviä aiheita