Uber astuu huumekauppaan: alkaa kuljettaa kannabista Kanadassa - Talous | HS.fi

Uber astuu huume­kauppaan: alkaa kuljettaa kannabista Kanadassa

Uskoa kannabisalan kasvuun on kova, vaikka koronapandemia on koetellut myös laillista huumekauppaa.

23.11. 8:18

Yhdysvaltalainen kyytipalveluyhtiö Uber alkaa välittää kannabistoimituksia Eats-ruokatoimituspalvelunsa kautta Kanadan Ontarion alueella, kertoi yhtiö maanantaina.

Kotiovelle Uber ei kuitenkaan huumeita kuljeta, vaan ostajat voivat hakea tilauksensa paikallisista huumausaineita välittävistä Tokyo Smoke -myymälöistä.

Uber on suunnitellut kannabiskuljetuksien aloittamista jo jonkin aikaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Yhtiön toimitusjohtajan Dara Khosrowshahi kertoi huhtikuussa Uber Eatsin harkitsevan toimituksien aloittamista myös Yhdysvalloissa.

Kanada laillisti kannabiksen viihdekäytön vuonna 2018. Yksi laillistamisen tavoite oli laittoman kannabiskaupan kitkeminen. Vaikka laiton kauppa on vähentynyt, vaikuttaa se edelleen laillisten tuottajien myyntiin.

Koronapandemia on kuitenkin koetellut myös kannabisalaa, ja alan toimijat ovat raportoineet miljoonatappioista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan syynä on osin pandemia, mutta myös hidas kysynnän kasvu ulkomailla sekä kannabiksen alhaisempi katuhinta mustassa pörssissä.

Kannabisyhtiöt ovat myös onnistuneet perustamaan suunniteltua vähemmän kannabiksen jälleenmyyntipisteitä.

Usko laillisen huumekaupan kasvuun on kuitenkin kova. BDS Analytics -tutkimusyhtiön mukaan kannabiksen myynnin arvioidaan olevan tänä vuonna noin 3,6 miljardia euroa ja vuonna 2026 jopa 6 miljardia euroa.

Myös Kanadan naapurimaassa Yhdysvalloissa useat osavaltiot ovat laillistaneet kannabiksen lääke- ja viihdekäytön. Laillisille kannabismarkkinoille on saapumassa lisäksi Meksiko, joka päätti laillistaa kannabiksen viihdekäyttöön maaliskuussa.

Myös monessa Euroopan maassa on keskusteltu huumelainsäädännön höllentämisestä. Hollannissa huumeen viihdekäyttö on laillista tietyin varauksin. Lokakuussa Luxemburg salli viihdekäytön toisena EU-maana. Maa salli myös ensimmäisenä EU-maana kannabis­kasvin kasvattamisen ei-lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Aiemmin marraskuussa Saksan tuleva hallituskoalitio ilmaisi tukensa kannabiksen viihdekäytön laillistamiseksi. Vapauttaminen tapahtuisi kuitenkin tiukan sääntelyn kautta.

Kannabiksen laillistaminen voisi tuoda Saksalle noin 4,7 miljardin euron arvosta verotuloja ja säästöjä, kertoo tuore saksalaistutkimus.