Britannian kuumimpiin kuulunut energia-alan startup Bulb ajautui maksukyvyttömyyteen ja kaatui valtion syliin - Talous | HS.fi

Britannian kuumimpiin kuulunut energia-alan startup Bulb ajautui maksu­kyvyttö­myyteen ja kaatui valtion syliin

Nopeasti kallistunut energia on ajanut yli 20 yritystä nurin Britanniassa. Bulb on ensimmäinen, jonka toiminnan valtio on ottanut pyörittääkseen.

Bulbin perustajajäsen ja toimitusjothaja Hayden Wood tammikuussa 2020.

23.11. 11:15

Kallistuneet energiahinnat vaativat maanantaina toistaiseksi suurimman uhrinsa Britanniassa, kun energia-alan startup-yritys Bulb ajautui maksukyvyttömyyteen ja kaatui valtion syliin. Asiasta kertovat useat brittimediat.

Bulb on ensimmäinen energia-alan yritys, joka on otettu energiavirasto Ofgemin hallintaan erityisen yrityssaneerausmenettelyn ajaksi.

Tällainen järjestely tulee kyseeseen vain, jos Ofgem ei onnistu löytämään muita vähittäismyyjiä paikkaamaan kaatuneen yhtiön asiakkaiden tarpeita. Toisin sanottuna, Bulb oli liian suuri kaatuakseen.

Bulb on Britannian seitsemänneksi suurin energiayhtiö. Sillä on 1,7 miljoonaa asiakasta ja 1 000 työntekijää.

Bulb on ollut yksi Britannian ylistetyimpiä startup-yrityksiä. Kolmekymppiset Hayden Wood ja Amit Gudka perustivat sen Lontoossa vuonna 2015.

Kuuden vuoden aikana yritys voitti puolelleen poliitikkoja, kahmaisi kuusi prosenttia maan energiamarkkinoista ja nosti Woodin Britannian bisnestaivaalle. Wood sai myös paikan kestävän liiketoiminnan neuvostosta, jossa hänen tehtävänsä oli neuvoa ympäristö-, elintarvike- ja maaseutuasioiden ministeriötä yritysten vihertämisessä.

Yhtiö osallistui useisiin teknologiastartup-hankkeisiin ja sai alussa rahoitusta pääomasijoitusyhtiö DST Globalilta ja hedgerahasto Magnetar Capitalilta. Tarkoituksena oli kasvattaa yhtiötä yli Britannian rajojen ja löytää siten 100 miljoonaa ”jäsentä”, kuten yhtiö asiakkaitaan kutsuu.

Sen sijaan yhtiö poltti pääomaansa ja teki tappiota tappion perään. Sitten alkoi tulla esiin tietoja myrkyllisestä työilmapiiristä ja epäilyksiä yhtiön talouden tasapainoisuudesta.

Tänä syksynä Bulb alkoi laskuttaa asiakkailtaan jopa 80 prosenttia korkeampia hintoja, mikä suututti osan asiakkaista. Samalla heräsi huoli Bulbin elinvoimaisuudesta.

Britannian energia-ala ei ole yllättynyt Bulbin kaatumisesta, The Guardian kertoo.

Bulbin strategiana oli haalia uusia asiakkaita alhaisilla hinnoilla, hyvällä palvelulla ja lupauksilla vihreästä energiasta. Sijoittajia se houkutteli startup-statuksellaan.

Bulbin kilpailijat ovat jo pitkään roimineet yhtiötä viherpesusta ja kestämättömästä liikemallista. Niiden mielestä Bulb on tarjonnut liian alhaisia hintoja asiakkaille nopean kasvun nimissä, eikä sen ympäristöväitteille löytynyt tarpeeksi katetta.

Toisaalta BBC:n haastatteleman energiapolitiikan asiantuntijan Justina Miltienyten mukaan Bulbin tapaus on Britannian energiakriisin käännekohta, mutta Bulbia ei kaatanut sen bisnesmalli, vaan valtion päätös rajoittaa energiamarkkinoita hintakatolla.

Energiayhtiö Scottish Powerin toimitusjohtaja Keith Anderson taas sanoo, että Bulbin kaatuminen osoittaa, kuinka holtittomasti yritykset ovat saaneet toimia.

The Guardianin nimettömän lähteen mukaan Bulb onnistui haalimaan sijoittajia nopean kasvun lupauksella, vaikka se ei onnistunut kehittämään esimerkiksi omaa teknologiaa.

”Oli hankalaa nähdä, kuinka tämä yhtiö olisi ikinä voinut olla elinkelpoinen pitkällä aikavälillä”, The Guardianin lähde sanoo.