Uudet etätyölinjaukset saivat suuryritykset toimimaan: Elisalla siirrytään etätöihin heti, Fortum linjaa keskiviikkona - Talous | HS.fi

Uudet etätyö­linjaukset saivat suur­yritykset toimimaan: Elisalla siirrytään etätöihin heti, Fortum linjaa keskiviikkona

Viranomaiset antoivat tiistaina suosituksen paluusta laajaan etätyöhön pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa.

Pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa otetaan uudelleen käyttöön laaja etätyösuositus.

23.11. 20:09

Teleoperaattori Elisa aikoo antaa suosituksen siirtymisestä jälleen etätöihin heti keskiviikosta lähtien henkilöstölleen, joka työskentelee pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa, yhtiöstä kerrotaan.

Pääkaupunkiseudun ja Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmät antoivat tiistaina suosituksen paluusta laajaan etätyöhön nopeasti heikentyneen koronatilanteen takia.

Pääkaupunkiseudulla etätyösuositus tulee voimaan välittömästi, ja se on voimassa 16. tammikuuta saakka. Suositus ei velvoita työnantajia, vaan se on vahva suositus.

Edellinen valtakunnallinen etätyösuositus päättyi vain runsas kuukausi sitten lokakuun puolivälissä. Silloin myös Elisalla kehotettiin palaamaan lähitöihin.

Elisassa on noudatettu kuluneen syksyn aikana niin sanottua kahden liikennevalon toimintamallia sen mukaan, onko viranomaisten etätyösuositus ollut alueella voimassa vai ei.

”Olemme noin kuukauden ajan viestineet henkilöstölle, että toimistolle voi tulla vapaasti, jos ei ole etätyösuositusta, mutta siirrymme nyt hyvin tarkkaan tarveharkintaan etätyösuositusalueilla. Meillä pääkaupunkiseutu siirtyy niin sanottuun punaiseen malliin eli annamme pääkaupunkiseudun porukalle etätyösuosituksen”, sanoo Elisan henkilöstöjohtaja Merja Ranta-aho.

Lue lisää: Pääkaupunki­seudulle ja Varsinais-Suomeen voimaan laajat maski- ja etätyö­suositukset – pormestari Vartiainen: ”Paluuta normaaliin ei ole näkyvissä”

Energiayhtiö Fortumin koronapandemiaan liittyviä toimenpiteitä käsittelevä koordinaatioryhmä kokoontuu keskiviikkona ja päättää silloin toimista uuteen etätyösuositukseen.

”Seuraamme ja noudatamme Fortum-maissa paikallisten viranomaisten suosituksia ja päätöksiä. Olemme tehneet myös näitä tiukempia päätöksiä”, kertoo Fortumin turvallisuusjohtaja Juha Härkönen.

Pääkaupunkiseudun suosituksissa ohjeistetaan työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisesti mahdollista.

Jos etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työpaikoilla ohjeistetaan kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa.

Lue lisää: HS:n päivittyvät grafiikat kertovat uusimmat tiedot korona­tilanteesta

Fortumissa ehdittiin aloittaa asteittainen paluu toimistolle lokakuun alusta lähtien. Yhtiössä on ollut käytössä niin sanottu hybridimalli, jolloin toimistotyötä tekevät tiimit ovat voineet päättää heille parhaiten soveltuvan etä- ja lähityömallin.

Osa yhtiön henkilöstöstä on tehnyt lähityötä koko pandemian ajan, turvallisuusjohtaja Härkönen kertoo.

Elisan toimipisteissä on ollut läsnätöissä henkilöstöjohtaja Ranta-ahon arvion mukaan enimmillään noin puolet työntekijöistä sen jälkeen, kun edellinen etätyösuositus kumottiin.

”Muutaman viikon ajan ehdittiin olla korkeammilla toimitilojen käyttöasteilla, mutta tästähän se taas vähenee”, Ranta-aho sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita