Apple haastaa Pegasus-vakoiluohjelman kehittäneen NSO Groupin oikeuteen - Talous | HS.fi

Apple haastaa Pegasus-vakoilu­ohjelman kehittäneen NSO Groupin oikeuteen

Apple yrittää haasteella saada NSO Groupin vastuuseen Applen tuotteiden käyttäjien vakoilusta.

Verkkovakoiluyhtiö NSO Groupin toimipiste Israelissa.

23.11. 22:04

Yhdysvaltalainen Apple kertoo haastaneensa israelilaisen verkkovakoilu­yhtiö NSO Groupin ja sen emoyhtiö OSY Technologiesin oikeuteen.

Apple kertoo tiedotteessaan, että se yrittää haasteen avulla saada NSO Groupin vastuuseen Applen tuotteiden käyttäjien vakoilusta ja valvonnasta israelilais­yhtiön Pegasus-ohjelmalla.

Apple kertoo myös, että se aikoo hakea pysyvää määräystä kieltää NSO Groupia käyttämästä Applen ohjelmistoja, palveluita tai laitteita. Apple uskoo, että tämä kielto estäisi jatkossa sen tuotteiden käyttäjille aiheutuvat haitat ja väärinkäytökset.

NSO Group on kehittänyt Pegasus-nimisen vakoiluohjelman, jota se myy eri maiden puolustus-, tiedustelu- ja lainvalvonta­viranomaisille. Yhtiön mukaan sen tuotteita käytetään terrorismin ja rikollisuuden estämisessä.

Kansainvälinen toimittajaryhmä paljasti kuitenkin kesällä, että Pegasus-ohjelmaa on käytetty kansain­välisesti useiden poliitikkojen, yritysjohtajien, toimittajien, tutkijoiden ja aktivistien matkapuhelinten vakoiluun.

Yhdysvaltojen kauppaministeriö asetti aiemmin tässä kuussa NSO Groupin pakote­listalleen. Se tarkoittaa, ettei NSO Group voi ostaa osia tai komponentteja Yhdysvalloista ilman erillislupaa.

Apple ei ole ainoa amerikkalaisyhtiö, joka ryhtynyt toimiin NSO Groupia vastaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan ohjelmistojätti Microsoft, Facebookin emoyhtiö Meta, Googlen emoyhtiö Alphabet sekä verkkolaite­valmistaja Cisco Systems ovat aiemmin haastaneet oikeuteen NSO Groupin tai kritisoineet julkisesti sen toimintaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita