Nordean sijoituskatsauksessa analysoitiin ”rokottamattomien vangitsemista” ja ”valekoronapotilaita” – pankki aloittaa sisäisen selvityksen - Talous | HS.fi

Nordean sijoitus­katsauksessa analysoitiin ”rokottamattomien vangitsemista” ja ”valekorona­potilaita” – pankki aloittaa sisäisen selvityksen

Nordean mukaan valuuttastrategien asiakaskatsaus ei edusta pankin virallista kantaa.

Nordea kertoi Suomen-pankin Twitter-tilillään, että ”analyysissa esitetyt näkemykset eivät edusta Nordean virallista kantaa”. Pankki

24.11. 21:28

Nordea-pankki kertoo aloittavansa sisäisen selvityksen valuutta­strategiensa sijoitus­katsauksesta, jossa kritisoitiin lennokkaasti korona­rajoituksia ja -rokotteita.

Nordean päävaluuttastrategi Martin Enlund ja päästrategi Andreas Steno Larsen neuvoivat sunnuntaina julkaistussa viikko­katsauksessa pankin asiakkaita, kuinka heidän kannattaisi käydä valuutta­kauppaa nyt, kun ”eristäjät” johtavat jälleen korona­politiikkaa Euroopassa.

Strategit kirjoittavat, että koronapolitiikka Euroopassa tähtäsi vielä hetki sitten tartunta­käyrän madaltamiseen, mutta nyt se on kehittynyt ”rokottamattomien vangitsemiseen”.

”Eristäjät ovat juhlineet viimeisen viikon aikana, ja ’paperit, kiitos -järjestelmiä’ on otettu käyttöön useissa maissa rokotus­kattavuuden nostamiseksi”, Enlund ja Larsen kirjoittavat.

Katsauksen mukaan Itävalta ei ole ainoastaan ”vanginnut rokottamattomat, (joskin toistaiseksi koteihinsa) vaan ottanut myös käyttöön maanlaajuisen rokotuskäskyn”.

”Rokote on nähtävästi niin hyvä, että ihmiset täytyy pakottaa ottamaan se”, katsauksessa kirjoitetaan.

Rajoitusten lisäksi katsauksessa kirjoitetaan myös rokotteista seuraavasti: ”Vaikka moni yhä uskoo, että rokotteet estävät tartuntoja, ne eivät selvästi näin tee”. Tätä strategit perustelevat Yhdysvaltin Vermontin osavaltion tartuntaluvuilla.

Valuuttastrategit myös kehuvat ”erinomaisiksi” Israelin tilastotietoja, joiden mukaan maan vihreä passi -järjestelmä on tehoton tartuntojen leviämisen estämisessä, ja joiden mukaan lisärokote lisää suojausta enintään 60 prosentilla verrattuna rokottamattomiin.

Israelin ja Gibraltarin tautitilastojen perusteella kirjoittajat tulkitsevat, että lisärokote­annos näyttäisi johtavan tautitapausten kasvuun.

Strategit myös neuvovat sijoittajia tulkitsemaan varovaisesti virallisia korona­tilastoja. Strategien mukaan muun muassa sairaala­tilastoihin ei voi täysin luottaa, koska ”valekorona­potilaita” voi olla 20–33 prosenttia tapauksista.

Nordea poisti katsauksen julkisilta verkkosivuiltaan keskiviikkona tiettävästi sen jälkeen, kun kansan­edustaja Mikko Kärnä (kesk) twiittasi siitä. Ei ole tiedossa, onko katsaus vielä pankin asiakkaiden käytettävissä.

Nordea kertoi suomalaisella Twitter-tilillään vastauksessaan Kärnän twiittiin, että ”analyysissa esitetyt näkemykset eivät edusta Nordean virallista kantaa”.

Pankki kertoo noudattavansa viranomaisten koronarajoitus- ja rokote­suosituksia.

”Analyysi on valitettavasi viestinnällisesti epäonnistunut, ja olemme aloittaneet sisäisen selvityksen sen sisällöstä”, Nordea viestii.

Artikkeliin liittyviä aiheita