Suomen ja Norjan alkoholiyhtiöt yhdistyivät, sulautumisesta syntynyt Anora kertoo kasvusta - Talous | HS.fi

Suomen ja Norjan alkoholi­yhtiöt yhdistyivät, sulautumisesta syntynyt Anora kertoo kasvusta

Anora muodostettiin syyskuun alussa, kun suomalainen Altia ja norjalainen Arcus sulautuivat yhteen.

Entisen Altian liikevaihto parani kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä 2,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

25.11. 9:25

Suomalais-norjalainen alkoholituotteisiin keskittyvä pörssiyhtiö Anora on antanut ensimmäisen osavuosikatsauksensa.

Anora muodostettiin syyskuun alussa, kun suomalainen Altia ja norjalainen Arcus sulautuivat yhteen.

Anoran raportoitu liikevaihto kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä 31,6 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna ja oli 114 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen käyttökate kasvoi 20,2 miljoonaan euroon ja vertailukelpoinen liiketulos 15,2 miljoonaan euroon.

Tammi–syyskuun 2021 liikevaihto oli 272,5 miljoonaa euroa ja kasvoi siis 15,5 prosenttia viime vuoden vastaavaan verrattuna.

Katsauksessa esitellään vielä tietoa Altiasta ja Arcuksesta erillisinä yhtiöinä. Tiedot esitetään väliaikaisesti, eikä sulautumista ole otettu niissä huomioon.

Entisen Altian liikevaihto parani kolmannella neljänneksellä 2,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna ja oli 89 miljoonaa euroa.

”Parannus oli seurausta Finland & Exports- ja Scandinavia -segmenttien väkevien alkoholijuomien liikevaihdon kasvusta, sekä suotuisista valuuttakursseista”, toimitusjohtaja Pekka Tennilä sanoo tiedotteessa.

Entisen Arcuksen osalta vertailu vuoden 2020 kolmanteen neljännekseen on vaikeaa pandemian myönteisten vaikutusten vuoksi.

Raportoidun liikevaihdon kasvua kolmannella neljänneksellä tukivat suotuisat valuuttakurssit. Viinien liikevaihto oli viime vuoden tasolla Ruotsin ja Norjan markkinoilla ja hieman alle viime vuoden tason väkevissä alkoholijuomissa.

”Tarkasteltaessa Altian ja Arcuksen kolmannen neljänneksen kehitystä itsenäisinä yhtiöinä voimme todeta, että molempien yhtiöiden kehitys on ollut erittäin hyvää”, Tennilä sanoo tiedotteessa.

"Neljänneksen aikana poistettiin koronavirusrajoituksia ja näkyvissä oli matkustaja- ja anniskelumyyntikanavien vähittäinen elpyminen. Tämän seurauksena monopolikanavien volyymit laskivat edellisvuodesta, vaikka ovatkin edelleen pandemiaa edeltävää aikaa korkeammalla tasolla.”

Anora ei julkaise ohjeistusta vuodelle 2021, mutta se on päivittänyt lyhyen aikavälin näkymän. Yhteiskuntien avautuminen johtanee myynnin kasvuun matkustaja- ja anniskelumyyntikanavissa.

Ohran markkinahintojen odotetaan pysyvän korkealla Suomen historiallisen huonon sadon ja viljan maailmanlaajuisen kysynnän ja tarjonnan epätasapainon vuoksi. Kustannuspaineet ovat merkittäviä myös muissa raaka-aineissa.

Anoran osakkeet on listattu Helsingin pörssiin ja rinnakkaislistattu Oslon pörssiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita