Volvo Cars ei pystynyt valmistamaan syksyllä niin paljon autoja kuin halusi, yhtiön mukaan tarjontatilanne on nyt parantunut - Talous | HS.fi

Volvo Cars ei pystynyt valmistamaan syksyllä niin paljon autoja kuin halusi, yhtiön mukaan tarjonta­tilanne on nyt parantunut

Henkilöautojen valmistaja julkaisi tiistaina ensimmäisen osavuosikatsauksensa viime kuun listautumisensa jälkeen.

Volvo Carsin tehdas Göteborgissa.

30.11.2021 11:22

Ruotsalainen autonvalmistaja Volvo Cars kertoo, että tarjontatilanne on parantunut vuoden loppua kohden. Yhtiön kolmannen neljänneksen tuotanto kärsi komponenttien ja puolijohteiden pulasta.

Volvo Cars listautui Tukholman pörssiin lokakuussa. Se julkaisi tiistaina ensimmäisen osavuosikatsauksensa listautumisensa jälkeen. Yhtiön aikaisemmin omistanut kiinalainen Geely Holding omistaa yhä osan Volvo Carsista.

Lue lisää: Volvo Cars palasi Tukholman pörssiin, osake kallistui tuntuvasti – Suomessa yhtiö nousi omistetuimmaksi osakkeeksi ulkomailta

Volvo Carsin liiketulos laski heinä–syyskuussa 3,3 miljardiin Ruotsiin kruunuun (noin 320 miljoonaa euroa), kun vuosi sitten se ylsi 4,6 miljardiin kruunuun. Laskua oli 27 prosenttia.

Liikevaihto heikkeni seitsemän prosenttia 60,8 miljardiin kruunuun vuodentakaisesta 65,8 miljardista kruunusta.

Kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti laski 5,5 prosenttiin viime vuoden 6,9 prosentista. Kannattavuutta heikensi kasvaneet raaka-ainekulut.

Yhtiön bruttokateprosentti kuitenkin parani 22,6 prosenttiin 19,5 prosentista, missä heijastui kohonnut hintataso.

Luvut olivat sijoittajien tiedossa, sillä yhtiö julkaise ne listautumisesitteessään.

Volvo Carsin toimitusjohtaja Håkan Samuelsson sanoo tiedotteessa, että yhtiö valmisti kolmannella neljänneksellä noin 50 000 autoa vähemmän ja myi noin 30 000 autoa vähemmän kuin vuosi sitten. Yhtiö kompensoi tuotantomäärien laskun varastoilla.

”Tarjontatilanne on parantunut viimeisellä neljänneksellä, mutta odotamme toimialan laajuisen puolijohdepulan jatkuvan rajoittavana tekijänä”, Samuelsson sanoo.

Volvo Carsin mukaan autojen kysyntä on edelleen vahvaa.

Autojen tarjonta puolestaan on yhtiön mukaan yhä rajoitettu, mutta tuotanto on parantunut kuukausi kuukaudelta syyskuusta lähtien.

Tarjonta on yhä pienempää kuin kysyntä, yhtiö toteaa.

Volvo Cars kertoi alustatavien tietojen perusteella myyneensä marraskuussa 52 000 autoa, joka oli vähemmän kuin vuosi sitten. Yhtiön mukaan tuotantoa kasvatti vuosi sitten varastojen kasvattaminen.

Yhtiö pitää näkymänsä kuluvalle vuodelle ennallaan.