Amazonin työntekijät protestoivat isona myyntipäivänä 20 maassa - Talous | HS.fi

Amazonin työntekijät protestoivat isona myynti­päivänä 20 maassa

Make Amazon Pay -ryhmä vaatii jättiyhtiötä maksamaan työntekijöilleen parempaa palkkaa ja lopettamaan verokikkailun.

Amazonin työntekijät osoittivat mieltään työntekijöiden järjestäytymisen puolesta New Yorkin Brooklynissa Yhdysvalloissa torstaina 25. marraskuuta.

26.11. 10:28

Jättiyhtiö Amazonin työntekijät aikovat osallistua järjestöjen ja aktivistien kanssa protestiin Black Friday -kulutuspäivänä 20 maassa. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Tänään on yksi Amazonin vilkkaimmista päivistä. Yhtiön työntekijöiden oikeuksia ajava Make Amazon Pay -ryhmä sanoo, että ”Amazon ottaa liian paljon ja antaa liian vähän”.

Kaikki työntekijät eivät osallistu protestiin, ja monet jatkavat töitä päivän aikana.

Työntekijöiden oikeuksia puolustavat ryhmät ja järjestöt kuitenkin järjestävät protesteja Amazonin konttoreilla, varastoissa, datakeskuksilla, tehtaissa ja öljynjalostamoissa ympäri maailmaa.

Britanniassa protestit suuntautuvat yhtiön konttoreihin. Saksassa työntekijäliitto Verdi on kehottanut Amazonin työntekijöitä lakkoon kolmessa eri kohteessa.

Amazon tunnetaan siitä, että se ei halua työntekijöidensä järjestäytyvän. Yhtiö ei suoraan kiellä järjestäytymistä, mutta käyttää monia muita keinoja estääkseen liittojen syntymistä. Siksi monessa paikassa työntekijät eivät voi ryhtyä viralliseen lakkoon.

Amazonin varasto New Jerseyssä, Yhdysvalloissa vuonna 2019.

Make Amazon Pay ja sitä tukevat järjestöt, aktivistit ja ruohonjuuritason toimijat ovat listanneet vaatimuksia verkkokauppayhtiölle.

Vaatimuksiin kuuluvat muun muassa palkankorotukset, työntekijöiden valvonnan ja tulostavoitteiden höllentäminen, sairauslomien pidentäminen, koronaseurannan parantaminen ja järjestäytymisen estämisen lopettaminen. Lisäksi aktivistit vaativat Amazonia maksamaan veronsa asianmukaisesti, ilman veroparatiiseja tai lain porsaanreikien hyödyntämistä.

Järjestöjen mukaan Amazon on hyötynyt valtavasti pandemiasta, mutta riskin ovat kantaneet työntekijät.