Kiinan valtio kiristää otettaan Tencentistä vaatimalla uusien sovellusten ja päivitysten hyväksymistä viranomaisilla – Jättiyhtiö omistaa myös Supercellin ja vastaa pelien julkaisusta Kiinassa - Talous | HS.fi

Kiinan valtio kiristää otettaan Tencentistä vaatimalla uusien sovellusten ja päivitysten hyväksymistä viranomaisilla – Jättiyhtiö omistaa myös Supercellin ja vastaa pelien julkaisusta Kiinassa

Kiinan toimet ovat jatkumoa sen pyrkimyksille rajoittaa teknologiayhtiöiden valtaa maassa.

Teknologiajätti Tencent on Kiinan arvokkain yhtiö ja myös Supercellin pääomistaja.

26.11. 11:42 | Päivitetty 26.11. 14:29

Kiina jatkaa teknologiayritysten kovaotteista paimentamista. Tällä kertaa vuorossa ovat jälleen teknologiajätti, Kiinan arvokkain yritys Tencent sekä kyytipalvelu Didi.

Kiina vaatii Tencentiä hyväksyttämään kaikki sen uudet sovellukset ja päivitykset viranomaisilla ennen niiden julkaisemista. Asiasta kertoo muun muassa The Wall Street Journal.

Kiinan viranomaiset perustelevat uutta tiukennusta tietoturvallisuushuolilla. Kiinalaismedian mukaan kiristyvä ote johtuu siitä, että Tencentin viestisovellus Weixin rikkoo käyttäjien oikeuksia.

Weixin on Kiinan suosituin sosiaalisen median sovellus. Sen avulla voi viestitellä, päivittää somesyötettä, maksaa laskuja ja tilata takseja. Sovelluksen kautta pääsee käsiksi myös viranomaispalveluihin, kuten koronarokotetietoihin.

Osa kiinalaisista valtionyhtiöistä on tällä viikolla kieltänyt työntekijöitään käyttämästä Weixiniä.

Yhtiöt perustelevat kieltoa sillä, että työkeskustelut Weixinissä voivat sisältää arkaluontoista tietoa ja siksi työhön liittyvä Weixinin käyttö täytyy lopettaa.

Tencentin mukaan sen sovellukset toimivat yhä ja niitä voi ladata käyttöön.

Lue lisää: Kiinan rajoitukset teknologia­yhtiöille jatkuvat: Tencentin ja Alibaban sovellusten oltava paremmin yhteen­sopivia

Tencent on suomalaisen peliyhtiö Supercellin pääomistaja, ja se osti tänä vuonna myös siivun pelifirma Remedystä.

Joutuvatko siis myös Supercellin pelit kiinalaisviranomaisten syyniin ennen julkaisua?

Supercellin viestinnästä kommentoidaan uutista HS:lle:

”Haluamme varmistaa, että pelimme ovat paikallisten lakien ja määräysten mukaisia kaikissa maissa, joissa toimimme. Teemme tiivistä yhteistyötä paikallisen julkaisijamme Tencentin kanssa varmistaaksemme, että näin on myös Kiinassa.”

Kiina on kurittanut teknologiayhtiöitä, sillä niiden kyky kerätä ja hallita ihmisten dataa uhkaa kommunistisen puolueen monopolia kiinalaisten elämistä.

Muun muassa Alibaba ja Meituan ovat saaneet tuta Kiinan valtiollisen voiman.

Myös kyytipalvelu Didi on ollut Kiinan valtiollisen johdon hampaissa. Didi uhmasi Kiinan viranomaisia listautuessaan Yhdysvaltain pörssiin viime kesänä.

Bloombergin mukaan Kiina vaatii Didiä nyt vetäytymään jenkkipörssistä. Kiina pelkää, että Didin kautta Yhdysvalloille voi vuotaa arkaluontoisia tietoja.

Didin osakekurssi on laskenut 48 prosenttia sen listautumisen jälkeen.