Helsingin ja Vantaan nimillä ratsastavista verkkokaupoista paljon valituksia – suomenkielinen sivusto ei takaa kotimaisuutta - Talous | HS.fi

Helsingin ja Vantaan nimillä ratsastavista verkko­kaupoista paljon valituksia – suomen­kielinen sivusto ei takaa kotimaisuutta

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kehottaa varmistamaan ennen ostosten tekemistä, löytyykö sivustolta tietoa verkkokaupan todellisesta kotimaasta tai maantieteellisestä osoitteesta.

Pakettien käsittelyä Postin logistiikkakeskuksessa Vantaalla 29. kesäkuuta 2021. Verkkokauppojen yleistyessä myös huijausyrityksiä tulee lisää.

26.11. 11:39

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV on saanut runsaasti yhteyden­ottoja vaatteita ja kenkiä myyvästä helsinki-muoti.com-verkkokaupasta.

Kuluttajat kertovat, että tavarat eivät ole vastanneet laadultaan tai koko­tiedoiltaan sovittua. Tuotteet toimitettiin Aasiasta. Osa ei ole saanut tilaustaan lainkaan perille.

Monet kokevat tulleensa huijatuiksi.

Lue lisää: Epäilyttäviä verkko­kauppoja on entistä vaikeampaa tunnistaa – Asian­tuntija antaa kolme vinkkiä, joiden avulla vältät huijatuksi tulemisen netti­ostoksilla

Helsinki-muoti.com on esimerkki verkkokaupasta, joka antaa ymmärtää olevansa kotimainen, mutta todellisuudessa sitä operoidaan jostain muualta.

Verkkokaupan etusivulla on Suomen lippu, mutta tietoja yrityksen nimestä tai maantieteellisestä osoitteesta ei kerrota.

Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan sivusto on todennäköisesti saksalainen dropshipping-verkkokauppa. Se tarkoittaa verkkokauppaa, joka ei lähetä tuotteita itse vaan toimituksen hoitaa kolmas osapuoli.

”Kuluttajien kannalta EU:n ulkopuolelta toimitettaviin tilauksiin liittyy muutamia sudenkuoppia: kuluttajan pitää maksaa tulli ja peruutus­tilanteessa palautus­kulut ulkomaille ovat kalliimmat, jos myyjä on ilmoittanut, ettei vastaa niistä”, sanoo KKV:n johtava asiantuntija Mikko Saastamoinen tiedotteessa.

KKV on saanut kuluttajailmoituksia myös muista samankaltaisista verkkokaupoista, kuten vantaa-fashionoutlet.comista ja ake-soreault.comista sekä muista kotimaisilta vaikuttaneista verkkokaupoista.

Tyypillistä näille suomenkielisille sivustoille on, että lähes kaikki tuotteet ovat tarjolla alennettuun hintaan ja yhteystietoja on vaikea löytää.

Suomenkielinen sivusto tai .fi-pääte verkko-osoitteessa eivät takaa sitä, että kauppa olisi kotimainen tai että tuotteet toimitetaan Suomesta.

Ennen tilaamista tulisikin tarkistaa verkkokaupan sopimusehdot, joista pitäisi löytyä tieto siitä, missä maassa ja osoitteessa verkkokauppa sijaitsee. Siellä tulisi olla myös tieto siitä, mistä tavarat toimitetaan.

Kaupasta kannattaa etsiä tietoa ja käyttäjäkokemuksia myös haku­koneiden avulla.