Osakemarkkinat painuivat punaiselle ja Vix-pelkokerroin kohosi pystysuoraan: Mistä se kertoo? - Talous | HS.fi

Osakemarkkinat painuivat punaiselle ja Vix-pelkokerroin kohosi pysty­suoraan: Mistä se kertoo?

Osakemarkkinoiden pelkokerroin eli Vix-indeksi kohosi perjantaina 54 prosenttia, koska koronaviruksen uusi muunnos säikytti myös sijoittajat.

Osakevälittäjä seurasi perjantaina New Yorkin pörssissä, mitä markkinoilla tapahtuu. Taustalla olevassa näyttöruudussa luki: ”Osakkeet syöksyvät uusien virusmuunnosten aiheuttamien huolien takia.”

27.11.2021 18:11

Pelko voi muuttaa arvaamattoman paljon ihmisten käyttäytymistä.

Perjantaina pelko ravisteli arvopaperimarkkinoita, koska monet sijoittajat pelästyivät pahanpäiväisesti koronaviruksen uutta omikronmuunnosta.

Epävarmuus on liki pahinta myrkkyä arvopaperimarkkinoilla, ja nimenomaan epävarmuudesta uudessa virusmuunnoksessa on kysymys.

Kenelläkään ei ole vielä varmaa käsitystä siitä, kuinka helposti omikronmuunnos tarttuu, miten nopeasti sitä vastaan on mahdollista kehittää tarvittaessa rokote ja kuinka vaarallinen se ylipäätään on.

Nopeasti lisääntyneen pelon ja epävarmuuden takia osakkeet halpenivat perjantaina eri puolilla maailmaa. Yhdysvaltalainen osakeindeksi S&P 500 heikkeni 2,3 prosenttia ja eurooppalainen Stoxx Europe 600 liki neljä prosenttia.

Nämä ovat tuntuvia muutoksia suurissa osakeindekseissä, mutta eivät silti poikkeuksellisia. Pörssiromahduksissa suuret osakeindeksit heikkenevät päivässä helposti yli kymmenen prosenttia.

Tuntuva muutos havaittiin kuitenkin osakemarkkinoiden pelkokertoimessa eli Vix-indeksissä, joka kohosi perjantaina 10 pistettä eli 54 prosenttia.

Osakemarkkinoiden pelkokertoimen eli Vix-indeksin kehitys kuluvan vuoden alusta. Perjantaina se kohosi 54 prosenttia.

Mutta mistä se kertoo?

Pelkokerroin tuotetaan johdannaisten hinnoista. Se mittaa markkinoiden odotuksia arvopapereiden hintojen kehittymisestä seuraavan kuukauden aikana.

”Epävarmuuden lisääntyessä osakesijoituksia aletaan suojata johdannaisilla, koska pelkona on osakkeiden halpenemisen jatkuminen. Kun johdannaisten kysyntä kasvaa, niiden hinta nousee, jolloin myös niistä laskettava Vix-indeksi kohoaa”, sanoo Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius.

Osakejohdannaiset ovat yksinkertaistettuna sopimuksia, jotka antavat oikeuden ostaa tai myydä osakkeita tietyn ajan kuluttua etukäteen sovitulla hinnalla.

Jos osakkeen hinta on tänään kymmenen euroa ja pelkää sen halpenevan tuntuvasti, saattaa olla kannattavaa tehdä sopimus, joka oikeuttaa myymään osakkeen kuukauden kuluttua kymmenellä eurolla.

Mikäli osakkeen hinta on kuukauden kuluttua yli kymmenen euroa, häviää sopimuksesta maksamansa hinnan. Jos hinta puolestaan halpenee, voi silti myydä osakkeen kymmenellä eurolla, jolloin siis hyötyy sopimuksesta.

Toisin sanoen johdannaissopimus on sitä arvokkaampi, mitä suurempaa hinnan­muutosta odotetaan.

”Vix-indeksi ei varsinaisesti ennusta tulevaa, vaan mittaa pikemmin tietyllä ajanhetkellä markkinoiden odotuksia hintojen tulevista heilahteluista. Odotukset markkinoilla voivat muuttua nopeasti suuntaan tai toiseen, minkä takia muutokset Vix-indeksissä voivat olla suuria ja nopeita.”

Rothovius painottaa, että markkinoiden toimintaan vaikuttavat aina psykologiset tekijät, jotka näkyvät erityisen voimakkaasti Vix-indeksissä.

Kun suuret sijoittajat tai riittävän monet pienemmät sijoittajat haluavat suojata sijoituksiaan, pelko leviää ja kursien heilahtelu voimistuu.

Perjantaina eniten halpenivat majoitus- ja ravitsemisalan yritysten, lentoyhtiöiden ja liikenteen alalla toimivien yhtiöiden osakkeet, koska näihin toimialoihin uudet rajoitukset iskevät voimakkaasti.