Pelko levisi osakemarkkinoilla perjantaina, mutta viikko alkoi taas plussalla – Asiantuntijat arvioivat, mikä selittää kurssiliikkeitä - Talous | HS.fi

Pelko levisi osake­markkinoilla perjantaina, mutta viikko alkoi taas plussalla – Asian­tuntijat arvioivat, mikä selittää kurssi­liikkeitä

Markkinoilla uskotaan rokotteiden ja koronapassien estävän pandemian alkuvaiheen kaltaisia sulkutiloja.

Maailman pörssipäivä alkaa Aasiasta. Maanantaina kurssit ovat olleet laajalti plussalla Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

29.11.2021 16:54

Uutiset uudesta koronavirusmuunnoksesta horjuttivat osakemarkkinoita viime perjantaina. Osakkeet halpenivat Yhdysvalloissa runsaat kaksi prosenttia ja Euroopassa liki neljä prosenttia.

Maanantaina kurssit olivat kuitenkin jo reippaassa nousussa niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. Miksi romahdusta ei tullutkaan?

”Viikonlopun ja maanantain aikana omikron-virusvariantin osalta on saatu rauhoittavia viestejä, että se ei välttämättä ole niin paha kuin ensimmäiseksi arvioitiin”, sanoo Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen.

Markkinoilla on myös jo totuttu epidemia-aaltoihin ja uusien muunnosten tulemisiin. Ensimmäinen aalto laski osakekursseja voimakkaasti, mutta sen jälkeen vaikutukset talouteen ovat olleet vähäisempiä. Lisäksi yhteiskunnat ovat paremmin varautuneita aaltoihin, kun rokotekattavuus kasvaa ja rajoituksia helpottaa esimerkiksi koronapassin käyttö.

Toisaalta tarkempia tietoja uudesta variantista ja sen vaikutuksista saadaan vasta muutaman viikon viiveellä.

”Nyt kannattaa laittaa jäitä hattuun ja katsoa, miten tilanne kehittyy parin viikon aikana.”

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich huomauttaa, että markkinoiden kannalta pahin mahdollinen ajankohta epävarmuutta kylväville uutisille on juuri ennen viikonloppua, kun pörssit sulkeutuvat kahdeksi päiväksi. Sijoittajat siis ajavat riskiä alas reagoimalla jo etukäteen.

Lisäksi Yhdysvaltain pörssit olivat kiinni torstaina kiitospäivän takia, ja perjantaina kauppaa käytiin normaalia vähemmän. Nämä kaikki vaikuttivat kursseihin, von Gerich sanoo.

”Perjantaina varauduttiin pahimpaan, mutta viikonlopun aikana uutiset olivat enemmänkin rauhoittavia kuin pelkoa lietsovia”, von Gerich sanoo.

Osakemarkkinoiden pelkokerroin eli Vix-indeksi kohosi perjantaina 54 prosenttia, koska sijoittajat suojautuivat osakkeiden odotettua halpenemisen jatkumista vastaan johdannaisilla.

Lue lisää: Osakemarkkinat painuivat punaiselle ja Vix-pelkokerroin kohosi pysty­suoraan: Mistä se kertoo?

Maanantaina Vix-indeksi oli noin 14 prosentin laskussa. Markkinoiden pelkokerroin on siis laskenut.

Pienet negatiiviset koronauutiset eivät ole markkinoita paljoakaan heilutelleet, von Gerich sanoo. Euroopan maiden rajoitustoimetkaan eivät juuri ole kursseihin vaikuttaneet. Markkinoilla uskotaan rokotteiden ja koronapassien estävän pandemian alkuvaiheen kaltaisia sulkutiloja.

”Osakemarkkinoilla katse on pidemmällä tulevaisuudessa. Jos nyt tulisi variantti, johon rokotteet eivät tepsi ja talous ottaisi takapakkia useamman kuukauden verran, niin se muuttaisi osakemarkkinanäkymää”, von Gerich sanoo.

Epävarmuus kuitenkin varjostaa yhä markkinoita. Virusvariantista odotetaan uusia tietoja, ja keskuspankkien liikkeitä seurataan tarkasti.

”Lopulta keskuspankkikehitys aiheuttaa suurempaa huolta kuin korona”, von Gerich sanoo.