OECD laski ennustettaan maailmantalouden kasvusta 5,6 prosenttiin ja kehotti nopeuttamaan rokotustahtia - Talous | HS.fi

OECD laski ennustettaan maailman­talouden kasvusta 5,6 prosenttiin ja kehotti nopeuttamaan rokotus­tahtia

Talousjärjestö on huolissaan uusien virusmuunnosten vaikutuksesta talouden toipumiseen. Myös inflaatioon ja valtioiden velkaantumiseen liittyvät epävarmuudet rassaavat OECD:n mukaan talouden odotuksia.

OECD:n pääsihteeri Mathias Corman esitteli järjestön talousennusteen keskiviikkona.

1.12.2021 12:40

Talousjärjestö OECD heikensi ennustettaan maailmantalouden kasvusta hieman syyskuun ennusteesta. OECD uskoo maailmantalouden kasvavan silti hyvää 5,6 prosentin vauhtia tänä vuonna. Ennuste oli vain 0,1 prosenttiyksikköä aiempaa matalampi.

OECD toivoo rokotteiden nopeampaa jakelemista maailman eri puolille, jotta viruksen muunnoksille ei syntyisi otollisia kasvualustoja.

Järjestön mukaan maailmantalouden horisontissa on yhä enemmän epävarmuutta myös inflaation kehityksestä, siihen liittyen keskuspankkien rahapolitiikasta ja myös valtioiden velkarahan käytöstä.

Järjestö uskoo, että talouskasvu pysyy vahvana ensi vuonnakin ja maailmantalous kasvaa 4,5 prosenttia ensi vuonnakin. Vuonna 2023 kasvu hidastuisi 3,2 prosenttiin.

OECD:n mukaan kasvu jakaantuu kuitenkin hyvin epätasaisesti, kun maailman eri alueet toipuvat pandemiasta eri tahdissa. Talouksissa tapahtuu nyt myös rakenteellisia muutoksia piilossa pandemian alla.

OECD:n mukaan kaikki talouden alat eivät palaudu pandemiaa edeltävälle tasolle. Teknologioissa ja käyttäytymisessä tapahtuu peruuttamattomia muutoksia. Työvoimaa on siirtynyt uusille aloille.

Tämä näkyy järjestön mukaan siinä, että joillain aloilla on jo akuutti työvoimapula, vaikka töissä olevan työvoiman määrä ei kokonaisuudessaan ole palannut pandemiaa edeltävälle tasolle.

Terveys, tuotannon pullonkaulat, inflaation kiristyminen ja mahdolliset väärät politiikkatoimet herättävät talousjärjestössä nyt entistä enemmän huolta.

OECD uskoo, että ihmisten paluu töihin vähitellen purkaa tuotannon ja kysynnän välistä epätasapainoa maailmassa ja johtaa inflaation hidastumiseen. Tähän liittyy kuitenkin riskejä ja epävarmuutta, joka voi johtaa rahapolitiikan kiristymiseen. OECD toivoo keskuspankeilta kuitenkin malttia.

Talousjärjestö on myös huolissaan siitä, etteivät valtiot ole aikeissa supistaa velkarahan käyttöä, vaikka talouskasvu on nyt hyvässä vauhdissa. Pandemiaelvytyksen pitäisi OECD:n mielestä pikkuhiljaa jo loppua.

”Julkisen talouden tukea tulisi nyt keskittää tuottaviin investointeihin mukaan lukien koulutus. Valtioiden johtajien pitäisi välittömästi laatia keskipitkän aikavälin suunnitelma julkisen talouden tasapainottamisesta. Niitä ei ole näkynyt”, OECD kirjoittaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita