EU:n 300 miljardin euron hanke haastaa Kiinan silkkitieprojektit maailmalla - Talous | HS.fi

EU:n 300 miljardin euron hanke haastaa Kiinan silkkitie­projektit maailmalla

Euroopan unioni haluaa laittaa liikkeelle 300 miljardia euroa Global Gateway -hankkeen kautta. Sen tarkoituksena on antaa ”eettinen ja arvopohjainen” vaihtoehto Kiinan Vyö ja tie -infrastruktuuriprojekteille.

Kiinan Vyö ja tie -infrastruktuuriprojekteista yksi on käynnissä Sri Lankassa, jossa rakennetaan Colomboon uutta satamaa.

29.11.2021 17:47

Euroopan unioni haluaa laittaa liikkeelle jopa 300 miljardia euroa haastaakseen Kiinan infrastruktuurihankkeet maailmalla, kertoo talouslehti Financial Times.

Euroopan komission ehdotusluonnoksesta käy ilmi, että Global Gateway -hankkeeseen halutaan löytää varoja EU:lta, jäsenvaltioilta, Euroopan rahoitusinstituutioilta ja kehitysrahoituslaitoksilta sekä yksityisiltä tahoilta.

Rahat olisi tarkoitus kerätä vuoteen 2027 mennessä.

Kiina laajentaa vaikutusvaltaansa erityisesti kehittyvissä maissa investoimalla satoja miljardeja euroja infrastruktuurihankkeisiin, kuten rautateihin ja satamiin.

Kiina kutsuu vuonna 2013 käynnistämäänsä hanketta nimellä Vyö ja tie, mutta sitä kutsutaan myös uudeksi silkkitieksi.

EU:n hanketta ei luonnoksessa mainosteta vastaiskuna Kiinan Vyö ja tie -projektille, mutta siinä korostetaan ”arvopohjaista” vaihtoehtoa ja ”eettistä lähestymistapaa”.

Kiinan rakennusprojekteja on arvosteltu niiden raskaista velkajärjestelyistä sekä puutteellisista standardeista niin ympäristön kuin rakentamisenkin suhteen.

”Tarjoamalla positiivisen vaihtoehdon globaalin infrastruktuurin kehittämiselle Global Gateway investoi kansainväliseen vakauteen ja yhteistyöhön ja näyttää, kuinka demokraattiset arvot tarjoavat varmuutta, reiluutta, kestävyyttä ja pitkän aikavälin hyötyjä ihmisille ympäri maailman”, luonnoksessa sanotaan FT:n mukaan.

EU:n ohjelma ohjaa varoja digitalisaatioon, terveyteen, ilmastotoimiin, energiaan ja liikenteeseen sekä koulutukseen ja tutkimukseen.

Luonnoksen mukaan EU haluaa kasvattaa unionin menoja infrastruktuuriprojekteihin unionin ulkopuolella.

Komission tavoitteet nojaavat siihen, että yksityinen sektori tulee mukaan hankkeisiin. Rahoitus nojaa ”innovatiivisiin rahoitusinstrumentteihin” sekä takuisiin, joilla pienennetään yksityisen sektorin investointien riskejä.

Noin 135 miljardia euroa taataan EU:n uuden kestävän kehityksen rahaston avulla sekä Euroopan investointipankin tuella, FT kertoo.

Noin puolet paketin rahoista tulee Euroopan rahoitus- ja kehitysrahoituslaitoksilta, FT sanoo.