Hiljaisesta pojasta kasvoi miljardööri ja ”äärimmäisen etäinen” pomo – Jack Dorsey tunnetaan monista harrastuksistaan ja erikoisista tavoistaan, nyt hän intoilee kryptoista - Talous | HS.fi

Etäinen pomo

Jack Dorsey jätti someyhtiö Twitterin jo toista kertaa. Miten keskilännessä syntyneestä hiljaisesta pojasta tuli kahden suuryrityksen toimitusjohtaja ja kenties Piilaakson omituisin yrityspomo?

Jack Dorsey jätti Twitterin jo toista kertaa. Dorseyn nykyinen intohimo löytyy kryptovaluuttojen maailmasta. Kuvassa Dorsey kesällä 2019.


7.12.2021 2:00 | Päivitetty 7.12.2021 7:24

Kuudes tammikuuta vuonna 2021 viestipalvelu Twitterin eteen tuli yksi yhtiön historian vaikeimmista päätöksistä.

Tuoreet Yhdysvaltain presidentinvaalit olivat kiristäneet maan poliittisen ilmapiirin kireimmilleen pitkiin aikoihin.

Vaalit hävinneen Donald Trumpin kannattajat olivat tunkeutuneet Yhdysvaltain kongressitaloon.

Moni katsoi, että presidentti Trump oli yllyttänyt kannattajansa Capitol-kukkulalle ja sortunut ylilyöntiin. Trump oli tavalliseen tapaansa puhunut kannattajilleen joukkotilaisuuksien lisäksi Twitterissä, josta oli tullut presidentin tärkein viestintäkanava.

Twitteriä oli kritisoitu jo pitkään, koska se antoi Trumpin jatkaa kirjoituksiaan, vaikka osa presidentin viesteistä rikkoi alustan sääntöjä. Yhtiön mukaan valtionpäämiesten twiittien uutisarvo takasi niille erivapauksia.

Twitterin johtajat olivat hankalassa paikassa. Yhtiö oli vastustanut vaateita Trumpin tilin hyllyttämisestä jo vuosia, mutta nyt se pelkäsi presidentin viestien aiheuttavan lisää väkivaltaa.

Lopulta syntyi päätös: Trumpin tili jäädytettäisiin 12 tunniksi, jotta tilanne pääkaupunki Washington D.C:ssä ehtisi rauhoittua.

Enää asiasta piti kertoa yhtiön toimitusjohtajalle.

St. Louisissa Missourin osavaltiossa vuonna 1976 syntynyt Jack Dorsey kasvoi työväenluokkaisessa perheessä. Isä Tim Dorsey työskenteli massaspektrometreja valmistavassa tehtaassa ja äiti Marcia Dorsey kotona.

New Yorker -lehden jutussa vuonna 2013 Jack Dorseyta kuvaillaan hiljaiseksi ja itsenäiseksi lapseksi. Äiti Marcia kuvaa Jackin olleen aina minimalisti. Poika kun valitsi kotitalon pienimmän huoneen, vaikka oli perheen kolmesta pojasta vanhin.

Dorsey kiinnostui jo nuorena hälytysajoneuvojen liikkeistä saatuaan poliisien liikkeistä kertovan skanneriradion. Sen jälkeen hän opetteli koodaamaan ja kirjoitti ohjelman, joka simuloi graafisesti kartalla poliisiskannerissa kuuluvien ajoneuvojen liikkeitä.

33-vuotias Jack Dorsey New Yorkissa vuonna 2010.

Tämä sama kiinnostus sai Dorseyn hakkeroimaan itsensä sisään newyorkilaisen pyörälähettiyhtiön verkkoon ja huomauttamaan turvallisuusaukosta yhtiön johtajalle. Opinnot missourilaisessa yliopistossa jäivät kesken, kun Dorsey lähti töihin pyörälähettiyhtiön palvelukseen.

SMS-viestit saivat olla korkeintaan 160-merkkisiä, joten twiittien maksimipituudeksi tuli 140 merkkiä. Pitihän 20 merkkiä varata käyttäjän nimimerkille.

Asiat eivät lopulta menneet toivotulla tavalla New Yorkissa, ja Dorseyn matka vei itärannikolta San Franciscoon. Kun tie nousi pystyyn myös lännessä, palasi silloin 26-vuotias ohjelmoija takaisin kotiin.

Kolme vuotta myöhemmin Dorsey palasi San Franciscoon ja päätyi töihin Evan Williamsin podcast-yhtiö Odeoon. Williams oli paria vuotta aiemmin myynyt Blogger-palvelun Googlelle.

Podcast-yhtiön tulevaisuus alkoi pian näyttää synkältä, ja Williams etsi yhtiön työntekijöiltä uusia ideoita. Dorsey oli jo vuosituhannen alussa pyöritellyt ajatusta sovelluksesta, jonka avulla ihmiset voisivat kertoa toisilleen, missä ovat ja mitä tekevät. Idea pohjautui vanhaan kiinnostukseen hälytysajoneuvojen kulusta kaupungin kartalla.

Idea sai tuulta alleen, kun Dorsey tutustui SMS-teknologiaan vuonna 2006. Sen avulla hän rakensi kollegoidensa kanssa ensimmäisen Twitterin prototyypin.

SMS-viestit saivat olla korkeintaan 160-merkkisiä, joten twiittien maksimipituudeksi tuli 140 merkkiä. Pitihän 20 merkkiä varata käyttäjän nimimerkille.

Merkkirajoitus oli sitkeä, vaikka SMS-teknologian rajoitukset jäivät pian taakse. Twitter laajensi viestien maksimipituutta 280 merkkiin vasta vuonna 2017.

Dorsey lähti usein töistä aikaisin joogatunneille, vaikka vakuuttikin jatkaneensa aina töitä myöhemmin illalla.

Jack Dorsey (kuvassa neljäs vasemmalta) Dublinissa vuonna 2010. Kuvassa lisäksi Bebon perustaja Michael Birch (vas.), Skypen perustajiin kuuluva Niklas Zennstrom, Youtuben perustajiin kuuluva Chad Hurley ja Directin johtaja Divyank Turakhia.

Twitterin alkuvaiheessa oli mukana useampia Odeon työntekijöitä, mutta yhtiön kolmena perustajana pidetään Dorseyta, Williamsia ja Biz Stonea.

Muistona yhtiön alkuvaiheista Dorseylla on esimerkiksi palvelun ensimmäinen oikea käyttäjätunnus, ytimekkäästi nimetty @jack.

Dorseysta tuli yhtiön toimitusjohtaja, mutta hänet erotettiin vuonna 2008 ja Williams otti ohjat Dorseyn siirtyessä yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi.

Yhtiön työntekijöitä hiersi Dorseyn johtamistyylin lisäksi ainakin se, että hän lähti usein töistä aikaisin joogatunneille, vaikka vakuuttikin jatkaneensa aina töitä myöhemmin illalla.

Jack Dorsey, 35, puhui Tech Crunch Disrupt SF -tapahtumassa San Franciscossa vuonna 2012.

Jäätyään Twitterin päivittäisen toiminnan ulkopuolelle Dorsey etsi uutta projektia, jossa näyttää kyntensä Piilaakson teknologiapiireissä.

Vuonna 2009 Dorsey perusti pitkäaikaisen ystävänsä Jim McKelveyn kanssa yhtiön, jonka tarkoitus oli tehdä korttimaksun vastaanottamisesta helppoa kenelle tahansa.

Ideana oli liittää pienikokoinen lukulaite mobiililaitteeseen, kuten Applen Iphoneen. Neliskulmaisen kortinlukulaitteen ulkoasusta tuli myös yhtiön nimi, Square.

Dorseysta tuli Squaren toimitusjohtaja, eikä hänen asemastaan ollut tällä kertaa epäselvyyttä.

Vuonna 2012 Dorseysta tuli miljardööri, kun eräs pääomasijoitusyhtiö arvioi Squaren arvoksi 3,2 miljardia dollaria. Twitter listautui pörssiin vuona 2013 – Dorseyn omistusosuus yhtiöstä ei ollut kadonnut mihinkään – ja Square seurasi perässä kahta vuotta myöhemmin.

Toimitusjohtaja Jack Dorsey, 39, juhli vuonna 2015 New Yorkin pörssissä juuri listautunutta Squarea.

Samana vuonna Dorsey palasi Twitterin toimitusjohtajaksi, kun silloinen toimitusjohtaja Dick Costolo jätti yhtiön. Dorseyn ulos yhtiöstä puskenut Williams oli kestänyt yhtiön puikoissa vain vuoteen 2011.

Oli Dorseyn vuoro kokeilla uudestaan.

6. TammikuuTA vuonna 2021 Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey oli kaukana Washingtonin levottomuuksista.

The New York Timesin (NYT) mukaan Dorsey teki tammikuun alun tapahtumien aikaan töitä Tyynenmeren keskellä Ranskan Polynesiassa sijaitsevalla yksityisellä saarella.

Saarivaltio tunnetaan kenties parhaiten Tahitin ja Bora Boran kaltaisista lomakohteista.

Jack Dorsey luopui nenärenkaastaan, kun se haittasi rahoituksen saamista Twitterille 2000-luvun puolivälissä. Vuonna 2018 nenärengas oli palannut.

Dorsey ei ollut NYT:n mukaan tyytyväinen, kun Twitterin ykkösasianajaja Vijaya Gadde soitti toimitusjohtajalle ja kertoi päätöksestä jäädyttää Trumpin tili.

Dorsey oli huolissaan. Hän piti Twitteriä paikkana, jossa maailman johtajat voisivat puhua, olivat heidän puheensa millaisia tahansa.

Tyynenmeren paratiisissa ollut Dorsey oli kuitenkin jo pitkään jättänyt alustan moderointiin liittyvät asiat enimmäkseen Gadden ratkaistavaksi. Niin hän teki myös nyt.

Trumpin tili jäädytettiin ensin 12 tunniksi ja myöhemmin pysyvästi.

Viime maanantaina, alle vuotta myöhemmin, Jack Dorsey ilmoitti jättävänsä Twitterin toimitusjohtajan tehtävät.

Monet nykyisten teknologiajättien perustajista ovat jättäneet yhtiöiden päivittäiset toiminnot muiden huoleksi. Viimeksi näin teki Amazonin perustaja Jeff Bezos.

Tyypillisesti yhtiöiden perustajat ovat kuitenkin jääneet yhtiönsä hallitukseen toimitusjohtajan pestistä luovuttuaan. Esimerkiksi Bezos siirtyi suoraan Amazonin hallituksen puheenjohtajaksi.

Dorsey kertoi Twitteriin jakamassaan viestissä aikovansa luopua myös paikastaan yhtiön hallituksessa, kun hänen kautensa loppuu ensi keväänä.

Julkisuudessa on spekuloitu, jättääkö Dorsey Twitterin omasta tahdostaan vai savustettiinko hänet ulos yhtiöstä – jo toista kertaa.

Dorsey itse vakuuttaa päätöksen olleen hänen omansa. Jakamassaan viestissä hän nimesi yhdeksi syyksi lähdölleen ajatuksen perustajavetoisuudesta, jota hän pitää rajoittavana tekijänä yhtiön kehitykselle.

Kaikki eivät ole vakuuttuneita. Aktivismista tunnettu sijoitusrahasto Elliott Management osti vuonna 2020 miljardilla dollarilla Twitterin osakkeita ja alkoi ajaa toimitusjohtajan vaihtoa.

Silloin Twitter ja Elliott pääsivät sopimukseen ja Dorsey sai jatkaa yhtiön johdossa, mutta esimerkiksi Vanity Fairin tietojen mukaan yhtiössä etsittiin hiljakseen uutta toimitusjohtajaa jo viime kesänä.

Jack Dorsey, 41, puhui New Delhissä Intiassa vuonna 2018.

Luultavasti suurin syy sijoitusyhtiön halulle puskea Dorsey ulos oli hänen tuplaroolinsa Squaren toimitusjohtajana. Sijoitusyhtiön mielestä Twitterin kaltaisella pörssiyhtiöllä tulisi olla kokoaikainen toimitusjohtaja.

Esimerkiksi The Wall Street Journal kuvasi Dorseyn johtamistyyliä viime syksynä äärimmäisen etäiseksi. Lehden mukaan hän delegoi suurimman osan isoistakin päätöksistä alaisilleen molemmissa yhtiöissään.

WSJ:n mukaan yksi syy etäiseen linjaan on, että se antaa Dorseylle mahdollisuuden puuhata harrastustensa parissa.

Dorsey, 45, on ehtinyt tehdä kaikenlaista matkallaan miljardööriluokan yritysjohtajaksi.

Tarinaan kuuluvat vuoden kestäneet hierojaopinnot, suunnitelmat kasvitieteellisen piirtäjän urasta, lyhyt piipahdus vaatesuunnittelun maailmassa ja haave New Yorkin pormestarin virasta.

Dorsey on kertonut syövänsä seitsemän ateriaa viikossa ja pyrkivänsä meditoimaan kaksi tuntia päivässä. Hän saunoo niin, että vaihtelee saunan ja jääkylpyjen välillä.

Vuonna 2018 hän vietti syntymäpäivänsä Myanmarissa kymmenpäiväisellä hiljaisella meditaatioretriitillä ja suunnitteli viime vuonna muuttavansa 3–6 kuukaudeksi Afrikkaan. Pandemia peruutti suunnitelman.

Jack Dorsey, 44, puhui viime kesänä Bitcoin-konferenssissa Miamissa Yhdysvalloissa.

Dorseyn ulkonäkö on muuttunut siloposkisesta nuoresta miehestä lähemmäs parrakasta šamaania. Uudesta ulkomuodosta Internetin vitsiniekat ovat veistelleet, että Dorsey on palvellut aiemmin Venäjän tsaarin hovivelhona.

Joku voi pitää häntä Piilaakson omituisimpana yritysjohtajana, toinen malliesimerkkinä modernista teknologiamiljardööristä, joka on päässyt toisen tietoisuuden seuraavalle tasolle.

Dorseyn tämän hetken tärkein intohimon kohde on selvä. Se näkyy jo hänen Twitter-tilinsä yksisanaisessa kuvauksessa: #bitcoin.

Torstaina, vain muutama päivä Dorseyn lähdettyä Twitterin johdosta, Square ilmoitti muuttavansa nimensä. Uusi nimi, Block, viitannee kryptovaluuttamaailmassa käytettyyn lohkoketjuteknologiaan (blockchain).

”Bitcoin muuttaa kaiken. En usko, että elämäni aikana tulee mitään tärkeämpää, jonka parissa työskennellä”, Dorsey sanoi Bitcoin-konferenssissa Miamissa viime kesänä.

Kun Dorsey viimeksi jätti Twitterin, hän perusti Squaren, josta kasvoi reilussa kymmenessä vuodessa yli tuplasti Twitteriä arvokkaampi yritys.

Artikkeliin liittyviä aiheita