Mies osti golfosakkeita ja selitti uskoneensa arvonnousuun, käräjäoikeus antoi tuomion velallisen epärehellisyydestä - Talous | HS.fi

Mies osti golf­osakkeita ja selitti uskoneensa arvonnousuun, käräjä­oikeus antoi tuomion velallisen epä­rehellisyydestä

Käräjäoikeuden mukaan golfosakkeiden ostaminen ja omistaminen voi vähentää henkilön kokonaisvarallisuutta.

Neljän golfosakkeen ostaminen yhdellä eurolla johti tuomioon velallisen epärehellisyydestä.

1.12.2021 16:34

Naantalista kotoisin oleva mies sai keskiviikkona tuomion velallisen epärehellisyydestä, koska hän oli ostanut neljä tammisaarelaisen Eke Golf Oy:n golfosaketta yhden euron kauppahintaan.

Käräjäoikeus katsoi, että nykyisin 72-vuotias mies oli vuonna 2016 ulosottovelallinen ja maksukyvytön, joten osakkeiden osto pahensi hänen maksukyvyttömyyttään. Oikeuden tuomion mukana mies oli perusteettomasti lisännyt velvoitteitaan ostamalla golfosakkeet.

Käräjäoikeuden mukaan golfosakkeiden ostaminen ja omistaminen voi siis vähentää henkilön kokonaisvarallisuutta, vaikka osakkeet olisi saatu käytännössä ilmaiseksi eli euron kauppahintaan.

Jo kymmenisen vuotta sitten kävi ilmi, että golfosakkeet eivät kelpaa suomalaisille edes ilmaiseksi. Tämä johtuu siitä, että golfosake sitoo maksamaan kenttien vuosimaksuja, eikä osakkeesta pääse eroon kuin myymällä eteenpäin.

Ulosottovelallisena ollut mies osti golfosakkeet helmikuussa 2016, jolloin aiempien vuosien vastikkeet oli maksettu, mutta vuoden 2016 osalta yhteensä 3 840 euron suuruiset vastikkeet erääntyivät uuden omistajan maksettaviksi maaliskuussa 2016.

Mies ei maksanut vastikemaksuja vuodesta 2016 lähtien. Vihdoin velkojat hermostuivat ja tekivät rikosilmoituksen.

Rikosilmoituksen tekohetkellä miehellä oli maksamattomia vastikkeita Eke Golf Oy:lle 12 460 euroa. Asianomistajina rikosjutussa ovat Eke Golfin lisäksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Oy Nordgolf Ab.

Mies selitti oikeudessa, että hän arveli osakkeiden arvo nousevan. Hän kertoi keskustelleensa pelaajien kanssa tästä ja oli ”saanut vihiä kavereilta”.

Lisäksi hän oli luottanut vaistoonsa, oikeuden päätöksessä kuvaillaan.

Käräjäoikeus ei uskonut selityksiä.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen yhteensä 60 päiväsakkoon eli maksamaan 480 euroa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Artikkeliin liittyviä aiheita