Kiistanalaisten aseiden valmistajat eivät saa rahoitusta isoilta pankeilta Suomessa – Euroopan puolustusteollisuus huolissaan alan tilanteesta - Talous | HS.fi

Kiistan­alaisten aseiden valmistajat eivät saa rahoitusta isoilta pankeilta Suomessa – Euroopan puolustus­teollisuus huolissaan alan tilanteesta

Puolustusalan etujärjestön pääsihteeri sanoo talousmedia FT:ssä, että suomalaispankit ovat katkaisseet suhteita alan yrityksiin.

Rypälepommeja raivattiin Libanonissa vuonna 2006.

2.12.2021 15:37

Isot suomalaispankit Nordea ja OP eivät anna rahoitusta eivätkä tee sijoituksia aseteollisuuteen, joka valmistaa tietynlaisia aseita.

Pohjoismaiden suurin pankki Nordea nimittää näitä aseita kiistanalaisiksi. Se tarkoittaa ydinaseita, rypälepommeja, kemiallisia ja biologisia aseita sekä henkilömiinoja.

Suomen suurimman pankin OP:n lista on identtinen: OP kieltäytyy rahoittamasta ja sijoittamasta teollisuuteen, joka markkinoi, kehittää tai valmistaa kansainvälisillä sopimuksilla kiellettyjä jalkaväkimiinoja, rypäleammuksia, kemiallisia ja biologisia aseita tai ydinaseita.

Puolustus- ja aseteollisuuden suhteet rahoittajiin nousivat esille tällä viikolla, kun Euroopan ilmailu-, avaruus-, puolustus- ja turvallisuusteollisuuden etujärjestön (ASD) edustaja lausui asiasta Financial Timesille (FT). ASD edustaa yli 3 000 yritystä ja tukee alan kilpailukehitystä.

Suomesta Patria on ASD:n suora yhtiöjäsen.

ASD:n pääsihteeri Jan Pie sanoi FT:ssä, että pankit ovat katkaisseet suhteitaan puolustusteollisuuteen Saksassa, Suomessa, Belgiassa, Alankomaissa ja Ruotsissa. ASD:n puheenjohtaja Alessandro Profumo piti asiaa ongelmallisena sen vuoksi, että ilman turvallisuutta ei ole kestävää yhteiskuntaa.

Nordean Suomen-toimintojen johtaja Ari Kaperi selvittää, että pankin aseteollisuutta koskevat ohjeet perustuvat YK:n peruskirjaan ja edellyttävät, että kaikki yhtiöt, joihin sijoitamme tai joita rahoitamme, noudattavat paikallisia lakeja.

”Näiden ohjeiden mukaan emme sijoita yhtiöihin emmekä rahoita yhtiöitä, jotka valmistavat niin sanottuja kiistanalaisia aseita”, Kaperi sanoo.

Kaperin mukaan YK:n Global Compact -aloite ja YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat periaatteet ovat tärkeä osa Nordean ohjeita.

Rahoituksen järjestämisestä vastaava johtaja Laura Hakamies OP-yrityspankista sanoo, että asekauppa on jo pitkään ollut OP:lla toimiala, jonka rahoitusta käsitellään ”erityistä huolellisuutta noudattaen”.

”Puolustusteollisuutta rahoitettaessa on mukana myös erillinen ESG-analyysi. Viime vuosina ESG-analyysin merkitys on kasvanut ja laatu parantunut kaikilla toimialoilla”, Hakamies kertoo.

Vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa sitä, että perinteisten talouslukujen lisäksi sijoittaja kiinnittää huomiota yhtiön kannalta olennaisiin ESG-tietoihin eli ympäristövaikutuksiin (environmental), sosiaaliseen vastuuseen (social) ja hyvään hallintotapaan (governance).

Sekä Nordea että OP noudattavat samoja periaatteita Suomessa ja ulkomailla.

”OP:n rahoituspäätökset toimialalla tehdään tapauskohtaisesti ja riskiperusteisesti”, Laura Hakamies selvittää.

Kaperin mukaan Nordea noudattaa pohjoismaisena pankkina samoja linjauksia koko konsernissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita