Suonenjoen mansikka haluaa Kainuun rönttösen seuraan, marjalle haetaan EU:n nimisuojaa - Talous | HS.fi

Suonenjoen mansikka haluaa Kainuun rönttösen seuraan, marjalle haetaan EU:n nimisuojaa

Nimitystä Suonenjoen mansikka käytetään Pohjois-Savossa, Suonenjoella ja sen lähialueilla viljeltävästä puutarhamansikasta.

Ruokaviraston mukaan Suonenjoen mansikka on kokonaan punainen, mehevä ja suutuntumaltaan pehmeän samettinen.

2.12.2021 16:23

Suonenjoen mansikalle haetaan Euroopan unionin nimisuojaa, kertoo ruokavirasto. Nimisuojan haku perustuu Suonenjoen seudun tuottaman mansikan maineeseen.

Nimitystä Suonenjoen mansikka käytetään Pohjois-Savossa, Suonenjoella ja sen lähialueilla viljeltävästä puutarhamansikasta.

Nimisuojaa hakee Suonenjoen Seudun marjanviljelijäin yhdistys ry.

Ruokaviraston tiedotteen mukaan kaupallinen mansikanviljely Suomessa on lähtöisin Suonenjoelta. Vuonna 2016 Suonenjoen mansikka täytti 100 vuotta.

Tiedotteen mukaan Suonenjoki ja sen lähikunnat ovat maailman pohjoisin mansikanviljelyn keskittymä ja mansikanviljely on Suonenjoella tärkeä elinkeino. Suonenjoella on vuodesta 1970 asti järjestetty vuosittain mansikkakarnevaali.

Nimen rekisteröinti on kaksivaiheinen prosessi. Hakemus nimen rekisteröinnistä tehdään ruokavirastolle, joka arvioi hakemuksen ja tekee kansallisen päätöksen nimisuojan myöntämisestä.

Tämän jälkeen Ruokavirasto toimittaa hakemuksen Euroopan komissioon, joka vastaa arvioinnin järjestämisestä EU-tasolla ja sen jälkeen mahdollisesta nimen varsinaisesta rekisteröinnistä.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan EU:ssa on tähän mennessä suojattu noin 3 500 nimitystä. Kenties kuuluisimpia esimerkkejä nimisuojatuista tuotteista ovat kreikkalainen fetajuusto ja ranskalainen kuohuviini samppanja. Esimerkiksi erilaisia ranskalaisia viinejä on suojattu varsin pitkä lista.

Suomalaista tuotteista aiemmin on suojattu ja rekisteröity esimerkiksi Lapin puikula ja Lapin poron liha, Kainuun rönttönen, Puruveden muikku, aito saunapalvikinkku ja suomalainen vodka.

Nimisuojajärjestelmän tarkoituksena on ruokaviraston mukaan suojata elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja väärennöksiltä.

Kuluttajien kannalta nimisuojan tarkoitus on varmistaa, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä ovat tietynlaisia ja tunnettuja.

Esimerkiksi salaattijuustoa ei voi markkinoida feta-juuston makuisena tai tyyppisenä, jos sitä ei ole tuotettu Kreikassa tiettyjen kriteerien mukaisesti.

Nimisuoja on voimassa automaattisesti koko EU-alueella sekä EU:n ja kolmansien maiden välisten sopimusten kautta myös EU:n ulkopuolella.

Suonenjoen mansikan nimen rekisteröintiin voi esittää vastaväitteitä tammikuun kolmanteen päivään saakka. Vastaväitteen voivat tehdä Suomessa ne, joiden oikeutettua etua asia koskee.

Artikkeliin liittyviä aiheita