Öljyntuottajamaat päättivät jatkaa tuotannon kasvattamista hintojen laskusta huolimatta - Talous | HS.fi

Öljyntuottaja­maat päättivät jatkaa tuotannon kasvattamista hintojen laskusta huolimatta

Laskusta huolimatta hintataso on vielä 30 prosenttia korkeampi kuin se oli vuoden 2021 alussa.

Öljyntuottajamaiden yhteistyöorganisaatio Opecin pääkonttori sijaitsee Wienissä Itävallassa.

2.12.2021 19:50

Öljynviejämaiden yhteistyöorganisaatio Opec liittolaisineen (Opec+) on päättänyt jatkaa öljyntuotannon kasvattamista, kertoo uutistoimisto Reuters.

Päätös tehtiin siitä huolimatta, että Pohjanmeren Brent-viitehinta on pudonnut lokakuun huippulukemista noin 70 dollariin barrelilta.

Vielä lokakuussa hinta oli yli 86 dollaria barrelilta, mikä oli korkein hinta sitten vuoden 2018 lokakuun. Laskusta huolimatta hintataso on kuitenkin yhä 30 prosenttia korkeampi kuin se oli vuoden 2021 alussa.

Tuotannon kasvattamisessa on vaarana, että se laskee öljyn hintoja tavoiteltua enemmän. Yhtenä huolena on, että paheneva koronavirustilanne lisää rajoituksia ja vähentää öljyn kulutusta, mikä laskisi hintoja entisestään.

”Meidän on seurattava markkinoita tarkasti nähdäksemme omikronvariantin todelliset vaikutukset”, yksi Opec+:n edustajista totesi Reutersin mukaan neuvottelujen jälkeen.

Reutersin lähteiden mukaan Opecin jäsenmaat harkitsivat kokouksessaan myös vaihtoehtoa, jonka mukaan öljyntuotannon kasvattaminen olisi lopetettu tai sitä olisi vähintäänkin hillitty nykyisestä tahdista. Tämä olisi kuitenkin ajanut järjestön erimielisyyksiin Yhdysvaltain hallinnon kanssa.

Yhdysvallat on viime aikoina toistuvasti painostanut Opecia nopeuttamaan tuotannon kasvattamista. Painostuksen taustalla on bensiinin hinnan nousu Yhdysvalloissa, mikä uhkaa heikentää presidentti Joe Bidenin kannatusta.

Viime viikolla presidentti Bidenin hallinto ilmoitti, että Yhdysvallat aikoo laskea liikkeelle 50 miljoonaa barrelia raakaöljyä Yhdysvaltain strategisista öljyvarastoista hillitäkseen polttoaineiden hinnannousua.

Ennen nyt käytyjä neuvotteluja Yhdysvaltain apulaisenergiaministeri David Turk kuitenkin ilmoitti, että maan liikkeellelaskun ajoitusta voidaan vielä muuttaa, mikäli öljyn hinta putoaisi merkittävästi.

Yhdysvaltojen lisäksi myös Kiina, Intia ja Japani ovat laskeneet öljyvarastojaan liikkeelle painaakseen raakaöljyn hintaa alaspäin

Opec+ aikoo kokoontua päättämään öljyn tuotantomääristä seuraavan kerran 4. tammikuuta.

Ryhmä kuitenkin ilmoitti lausunnossaan, että markkinatilanteen niin vaatiessa myös aikaisempi kokousajankohta on mahdollinen.