Päästöoikeuden hinta pomppasi yllättäen kaikkien aikojen ennätykseen, voi tuntua sähkön hinnassa Suomessakin - Talous | HS.fi

Päästö­oikeuden hinta pomppasi yllättäen kaikkien aikojen ennätykseen, voi tuntua sähkön hinnassa Suomessakin

Päästetyn hiilidioksiditonnin hinta on lähes kolminkertaistunut vuodessa. Asiantuntijan mukaan hintaa nostaa pula maakaasusta ja päästörajojen kiristyminen.

Energiayhtiöiden ja suurteollisuuden pitää hankkia päästöoikeuksia päästämänsä hiilidioksidin verran. Kuvassa Nesteen jalostamo Porvoossa.

3.12.2021 12:04 | Päivitetty 3.12.2021 12:20

Päästöoikeuden hinta EU:n päästökaupassa kävi perjantaina yli 80 eurossa. Nousu ylittää kaikki ennusteet ja tarkoittaa, että päästöoikeuden hinta on lähes kolminkertaistunut vuodessa.

Tasan vuosi sitten hiilidioksiditonnin päästöoikeus maksoi 29,5 euroa. Vielä tämän vuoden alussa hinnan ennustettiin pysyvän noin 40 euron tietämissä.

Päästöoikeuden hintaa nostaa energiamarkkinoiden asiantuntijoiden mukaan pula maakaasusta ja siitä johtuva kaasun hinnan nousu Keski-Euroopassa. Keski-Euroopassa lämmitys ja sähköntuotantokin kuluttavat paljon maakaasua.

Niin Eurooppaan kuin Pohjoismaihin on ennustettu poikkeuksellisen kylmää säätä, mikä vielä pahentaa tilannetta.

”Maakaasu on nyt kallista suhteessa hiileen, mikä tarkoittaa, että energiayhtiöt joutuvat polttamaan hiiltä ja ostamaan sitä varten päästöoikeuksia”, strategiapäällikkö Vesa Ahoniemi Fortumista sanoo.

Kivihiilen poltto tuottaa hiilidioksidipäästöjä noin kaksinkertaisen määrän maakaasuun verrattuna. Ruskohiilellä suhde on vielä kehnompi, noin 130 prosenttia enemmän suhteessa maakaasuun.

Hiili on kuitenkin maakaasuun verrattuna niin halpaa, että päästöoikeuden hinnan jälkeenkin jopa ruskohiiltä kannattaa nyt polttaa.

”Kivihiilen käyttö Euroopassa kasvaa tänä vuonna jonkin verran suhteessa viime vuoteen, mutta pysynee vuotta 2019 alempana”, Ahoniemi sanoo.

Ahoniemen mukaan viime kesästä alkanut keskustelu päästötavoitteiden kiristämisestä on myös vaikuttanut päästöoikeuden hintaan koko syksyn ajan.

”Markkinat diskonttaavat eli laskevat tulossa olevia kiristyksiä hintaan jo nyt”, hän sanoo.

Keski-Euroopassa päästöoikeuden hinta vaikuttaa sähkön hintaan Ahoniemen mukaan hyvin suoraviivaisesti. Euron nousu päästöoikeuden hinnassa nostaa megawattitunnin hintaa sähkömarkkinoilla noin 60–70 senttiä.

Pohjoismaiden hintoihin tämä nousu ei välttämättä suoraan välity.

”Pohjoismaissa hintoihin vaikuttavat esimerkiksi pullonkaulat siirtoyhteyksissä. Toisaalta vesitilanne on parantunut. Sähkön spot-hinnoissa on nähty täälläkin epätavallisia piikkejä, mutta ne eivät johdu suoraan päästöoikeuden hinnasta.”

Vattenfallin markkina-asiantuntija Peter Strandberg uskoo, että päästöoikeuden hinta vaikuttaa sähkön pörssihintaan myös Pohjoismaissa.

”Saksan hinta lyö läpi meidänkin pörssihintoihin. Maanantaina Etelä-Ruotsiin jouduttiin tuomaan Saksasta sähköä, mikä on hyvin poikkeuksellista”, hän sanoo.

”Täytyy toivoa, että kaikki isot voimalaitokset toimivat tänä talvena häiriöittä.”

Päästökauppa on mekanismi, jolla hiilidioksidipäästöjä vähentäviä toimia ohjataan sinne, missä niitä on tehokkainta tehdä.

Päästökauppasektoriin kuuluvien yhtiöiden eli ennen kaikkea suurteollisuuden ja energiayhtiöiden on hankittava jokaista päästämäänsä hiilidioksiditonnia kohti yksi päästöoikeus.

Markkinoilla olevien päästöoikeuksien määrää vähennetään vähitellen.

Päästökauppajärjestelmä kattaa yli 40 prosenttia koko EU:n kasvihuone­kaasupäästöistä ja Suomessa hieman alle puolet kasvihuone­kaasupäästöistä.