Viranomainen lyö kapuloita rattaisiin kaikkien aikojen suurimpaan puolijohdeyritysten kauppaan Yhdysvalloissa - Talous | HS.fi

Viranomainen lyö kapuloita rattaisiin kaikkien aikojen suurimpaan puolijohde­yritysten kauppaan Yhdysvalloissa

Viranomaiset haluavat estää puolijohdeteknologiaa lisensoivan Armin myynnin alan jättiläiselle Nvidialle. Armin teknologiaa löytyy lähes kaikista älylaitteista.

Puolijohdejätti Nvidian suunnittelema kauppa on jäissä viranomaisten puututtua peliin.

3.12.2021 16:25

Yhdysvaltojen kilpailuviranomainen FTC nosti torstaina kanteen, jolla se pyrkii estämään puolijohdevalmistaja Armin myynnin samalla alalla toimivalle yhdysvaltalaiselle Nvidialle.

Maailman suurin grafiikka- ja tekoälysirujen valmistaja Nvidia sopi viime vuonna ostavansa Armin japanilaiselta Softbankilta 40 miljardilla dollarilla.

FTC:n mukaan kauppa olisi historian suurin puolijohdesiruvalmistajien yhdistyminen. Sen mukaan kauppa antaisi yhdelle maailman suurimmista siruvalmistajista kontrollin teknologiasta ja malleista, joiden varassa kilpailevat yhtiöt ovat suunnitellessaan omia kilpailevia sirujaan.

FTC:n kilpailuviraston johtaja Holly Vedova sanoo tiedotteessa, että virasto pyrkii estämään kaupan estääkseen sirukonsernia tukahduttamasta seuraavan sukupolven teknologioiden innovaatioita.

”Huomisen teknologiat ovat riippuvaisia nykypäivän kilpailluista terävimmän kärjen sirumarkkinoista. Tämä esitetty kauppa vääristäisi Armin kannustimia sirumarkkinoilla ja antaisi yhdistyneille yrityksille mahdollisuuden heikentää Nvidian kilpailijoita epäreilulla tavalla”, Vedova sanoi.

Kaupan kohteena oleva Britanniasta lähtöisin oleva Arm lisensoi immateriaalioikeuksia sen suunnittelemiin tuotteisiin muille valmistajille, kuten Applelle, Qualcommille ja Samsungille. Se myytiin Softbankille 32 miljardilla dollarilla vuonna 2016.

AFP:n mukaan Armin teknologiaa on käytetty yli 180 miljardissa sirussa maailmanlaajuisesti ja se on läsnä myös pilviteknologiassa ja esineiden internetissä.

Yhtiön teknologiaa käytetään Wall Street Journalin mukaan noin 90 prosentissa maailman älypuhelimista.

Nvidia taas on maailman suurin grafiikka- ja tekoälysirujen valmistaja. Armin muut asiakkaat, jotka ovat myös Nvidian kilpailijoita, vastustavat kauppaa.

Arm on lisensoinut teknologiaansa kaikille toimialan yrityksille, suosimatta sen kummemmin yhtäkään niistä. Nvidia ja Arm ovat sanoneet, että kauppa ei muuttaisi tilannetta.

”Siirtyessämme seuraavalle portaalle FTC:n prosessissa, jatkamme töitä näyttääksemme, että tämä kauppa tulee hyödyttämään toimialaa ja tukemaan kilpailua”, Nvidia sanoi AFP:lle lähettämässään lausunnossa.

Marraskuun puolivälissä Britannian viranomaiset määräsivät Arm-kaupan tutkintaan. Myös Kiina ja Euroopan unioni ovat aloittaneet tutkinnan kaupasta.