Selvitys: Sijoitukset teknologiayhtiöihin kasvavat rajusti, Eurooppa nousi jo Yhdysvaltojen rinnalle varhaisen vaiheen sijoituksissa - Talous | HS.fi

Selvitys: Sijoitukset teknologia­yhtiöihin kasvavat rajusti, Eurooppa nousi jo Yhdysvaltojen rinnalle varhaisen vaiheen sijoituksissa

Euroopan teknologiayhtiöiden ekosysteemin markkina-arvo on kasvanut biljoonasta kolmeen biljoonaan dollariin alle kolmessa vuodessa, arvioi Atomico. Tänä vuonna erilaisiin startup-yrityksiin on virrannut jo sata miljardia dollaria uutta sijoitusrahaa.

Euroopan teknologiayhtiöiden ekosysteemin markkina-arvo on kasvanut biljoonasta kolmeen biljoonaan dollariin alle kolmessa vuodessa. Amerikkalaisen Doordashin toimitusjohtaja ja Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi keskustelivat viime keskiviikkona Slushissa teknologiayrittämisestä.

7.12.2021 17:01 | Päivitetty 7.12.2021 17:03

Eurooppaan on tehty kuluvana vuonna ennätysmäärä sijoituksia teknologia-alan kasvuyhtiöihin, kertoo tiistaina julkistettu pääomasijoitusyhtiö Atomicon tuore State of European Tech 2021 -selvitys.

Selvityksen mukaan pääomasijoittajat sijoittavat tänä vuonna ennätykselliset sata miljardia dollaria uutta pääomaa eri rahoituskierrosvaiheissa oleviin kasvuyhtiöihin. Samaan aikaan kasvuyhtiöiden markkina-arvot ovat kasvaneet poikkeuksellisen rajusti vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana.

Atomico on ruotsalaisen Skype-miljardööri Niklas Zennströmin ja kumppaneiden Britanniaan perustama pääomasijoitusyhtiö, joka on erikoistunut startup-yhtiöiden rahoittamiseen.

Suomessa Atomico tunnetaan muun muassa ruuankuljetusyhtiö Woltiin ja virtuaalilasiyhtiö Varjoon tekemistään sijoituksista.

Eurooppa on tänä vuonna varhaisen vaiheen yhtiöihin tehtyjen sijoitusten määrällä mitattuna liki yhtä suuri kasvuyritysmarkkina kuin Yhdysvallat, jota on pidetty erityisesti Kalifornian Piilaakson takia maailman tärkeimpänä kasvuyritysten hautomona.

Yhdysvaltojen osuus globaalista varhaisen vaiheen kasvuyhtiörahoituksesta on 35 prosenttia ja Euroopan osuus 33 prosenttia, kertovat Dealroom.comin keräämät tilastot. Yli viiden miljoonan euron rahoituskierroksilla Yhdysvallat on yhä selvästi suurin toimija.

Euroopassa on myös ollut vuonna 2021 enemmän listautumisanteja eri pörsseihin kuin Yhdysvalloissa. Selvityksen mukaan sijoittajille erilaisia sijoituksesta irtautumisvaihtoehdon eli exitin tarjoavia järjestelyitä on tehty tähän mennessä Euroopassa jo 275 miljardin dollarin edestä.

Näistä ”exiteistä” 145 miljardin dollarin verran kertyi pääomasijoitusyhtiöiden rahoituskohteista.

Kansainvälisissä pääomasijoitusvertailuissa Yhdysvaltain dollaria pidetään usein vertailuvaluuttana. Yhden dollarin arvo oli tiistaina noin 0,89 euroa.

Menestyvien kasvuyritysten markkina-arvot ovat tänä vuonna räjähtäneet. Yli miljardin dollarin arvoiseksi arvioituja kasvuyhtiöitä eli yksisarvisia on syntynyt kuin sieniä sateella.

Vuonna 2020 yli miljardin dollarin arvoisia yksisarvisia oli 223 kappaletta. Atomicon julkaisun valmistumiseen mennessä niitä oli syntynyt Euroopassa tänä vuonna 75 kappaletta lisää.

Näistä yksisarvisista joka viides on pankkitoimialan murrokseen liittyviä niin kutsuttuja fintech-yhtiöitä, Atomico arvioi.

Maantieteellisesti eniten yksisarvisia syntyy Britanniassa. Seuraavaksi eniten niitä on syntynyt Saksassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Hollannissa, tässä järjestyksessä. Suomi on sijalla 15.

Helsinki ja pääkaupunkiseutu erottuu kaupunkivertailussa, kun suhteutetaan yksisarvisten määrää miljoonaa asukasta kohden.

Yli miljoonan asukkaan eurooppalaisia kaupunkeja vertailevassa tilastoinnissa Helsinki on seitsemänneksi paras Münchenin pitäessä ykköspaikkaa. Käytännössä Helsingillä tarkoitettaneen pääkaupunkiseutua, koska asukasluku itse Helsingissä ei ylitä miljoonan rajaa.

Eri alojen murroksessa rahoituskierrosten koot kasvavat ja nopeutuvat vuosi vuodelta, Atomicon julkaisemat laskelmat näyttävät. Yhtiö ennustaa, että nämä trendit vahvistuvat edelleen lähivuosina.

Erityisesti isot, yli 250 miljoonan dollarin rahoituskierrokset kasvavat nopeasti. Atomicon mukaan tällaisten rahoituskierrosten rahoitusmäärä peräti kymmenkertaistui vuoteen 2020 verrattuna.

Löysää sijoitusvarallisuutta riittää myös astetta pienempiin sijoituskohteisiin.

Atomico kertoi viime viikolla järjestetyssä Slush-teknologiatapahtumassa, että yli sadan miljoonan dollarin rahoituskierroksista on tullut jo pääomasijoitusyhtiöiden arkipäivää –niitä julkistettiin vuoden 2021 tammi–syyskuussa ”joka toinen päivä”.

Atomicon mukaan Euroopan teknologiayhtiöiden ekosysteemin markkina-arvo nousi vuonna 2018 tuhanteen miljardiin dollariin. Kolmessa vuodessa tuon ekosysteemin eli yhtiöiden yhteenlaskettu arvo on kolminkertaistunut jo kolmeen tuhanteen miljardiin dollariin.

”Kun Euroopan teknologiaekosysteemin kasvu tuhannen miljardin dollarin arvoon kesti vuosikymmenien ajan, seuraavat kaksi tuhatta miljardia arvoa saavutettiin ennätysajassa, alle kolmessa vuodessa”, raportissa kirjoitetaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita