Maailman velkaisin yhtiö Evergrande aloittaa velkajärjestelyt, osakkeen hinta vajosi - Talous | HS.fi

Maailman velkaisin yhtiö Evergrande aloittaa velka­järjestelyt, osakkeen hinta vajosi

Laskuun on vaikuttanut Kiinan viranomaisten lisääntynyt osallistuminen yrityksen asioihin.

Maailman velkaisin yhtiö kiinalainen Evergrande on aiemmin selvinnyt veloistaan rimaa hipoen.

7.12.2021 11:32

Valtavan velkataakan kanssa painivan kiinalaisyhtiö Evergranden osakkeiden ja velkakirjojen arvo on laski maanantaina historiallisen alhaalle. Yhtiö ilmoitti perjantaina aloittavansa yrityssaneerauksen.

Tiistaina aamulla Suomen aikaan yhtiön arvo oli jo pienessä nousussa, mutta viiden viime päivän aikana arvo on laskenut yli 17 prosenttia.

Laskuun on vaikuttanut Kiinan viranomaisten lisääntynyt osallistuminen yrityksen asioihin. Maailman velkaisimmaksi kutsuttu yhtiö on siirtynyt yhä lähemmäs velkansa uudelleenjärjestelyä.

Evergranden vaikeuksista kertoo muun muassa The Wall Street Journal.

Evergrande saavutti jälleen uuden maksun eräpäivän, kun 28,5 miljoonan dollarin korkomaksuille myönnetty lisäaika päättyi maanantaina. Analyytikot ovat sanoneet, että maksamatta jättäminen johtaisi maksuhäiriöön.

Viime viikon perjantaina Evergrande varoitti, että yhtiötä on pyydetty maksamaan 260 miljoonan dollarin velkatakaus. Tässä yhteydessä yhtiö myönsi ensi kertaa suoraan aikovansa aloittaa ulkomaisten velkojiensa kanssa saneerausprosessin.

Ilmoituksen jälkeen Evergranden kotimaakunnan hallinto kertoi lähettävänsä työryhmän Evergranden riskienhallinnan avuksi.

Kiinan keskuspankki kommentoi tilannetta myöntämällä, että Evergrande kärsii selvistä haasteista. Keskuspankki kertoi myös pyrkivänsä pitämään laajemmat kiinteistömarkkinat vakaina Evergranden ongelmista huolimatta.

Maanantaina Evergrande kertoi perustaneensa riskienhallintakomitean ratkaisemaan yhtiön kriisiä.