Uusien eurosetelien suunnittelu alkaa, eurooppalaisilta kysytään sopivia teemoja - Talous | HS.fi

Uusien eurosetelien suunnittelu alkaa, eurooppalaisilta kysytään sopivia teemoja

Uusien setelien ulkoasu aiotaan julkistaa odotettavasti vuoteen 2024 mennessä.

Tällä hetkellä euroseteleissä on käytössä toinen sarja, jota kutsutaan Europa-sarjaksi.

7.12.2021 10:19

Euroopan keskuspankki (EKP) aikoo uudistaa eurosetelien ulkoasua, kertoo Suomen Pankki tiedotteessaan

Uusi ulkoasu aiotaan odotettavasti julkaista vuoteen 2024 mennessä. Suunnittelun aikana on tarkoitus kysyä eurooppalaisten mielipiteitä.

Prosessi alkaa työryhmien perustamisella. Ryhmien tarkoitus on selvittää euroalueella asuvien ihmisten mielipiteitä seteleihin sopivista teemoista.

Tämän jälkeen euroalueen eri maiden edustajista koostuva asiantuntijaryhmä esittelee toimivimmat teemat EKP:n neuvostolle.

Työryhmiin on pyritty saamaan laajasti eri alojen asiantuntijoita, muun muassa historioitsijoita sekä luonnontieteiden, yhteiskuntatieteiden, kuvataiteiden ja tekniikan alan tuntijoita.

”Eurosetelit ovat tulleet jäädäkseen. Ne ovat näkyvä ja kouriintuntuva osoitus siitä, että Eurooppa pitää yhtä, myös ja etenkin kriisiaikoina, ja eurosetelien kysyntäkin on pysynyt vahvana. Eurosetelit ovat olleet nyt käytössä 20 vuotta, ja niiden ulkoasua on aika uudistaa niin, että kaikki eurooppalaiset tuntevat ne omikseen”, EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde Suomen Pankin tiedotteessa.

Seteleihin lopulta valittujen teemojen pohjalta järjestetään suunnittelukilpailu. Lopullisen päätöksen setelien ulkoasusta tekee EKP:n neuvosto.

Tällä hetkellä euron seteleissä on käytössä toinen sarja, jota kutsutaan Europa-sarjaksi. Siihen kuuluvat setelit otettiin vaiheittain käyttöön vuosina 2013–2019.

Artikkeliin liittyviä aiheita