Bitcoinin keksijänä esiintyvä australialaismies voitti oikeusjutun, jonka keskiössä olivat ensimmäiset bitcoinit - Talous | HS.fi

Bitcoinin keksijänä esiintyvä australialais­mies voitti oikeus­jutun, jonka keskiössä olivat ensimmäiset bitcoinit

Virtuaalivaluuttayhteisössä seurataan nyt tarkkaan noudattaako bitcoinin mystisenä keksijänä esiintyvä Craig Wright lupauksensa todistaa olevansa kiistan keskiössä olevien bitcoinien omistaja.

Craig Wright on voittanut Floridassa oikeusjutun, joka pyörii historian ensimmäisten bitcoinien ympärillä.

7.12.2021 21:22

Australialainen tietokonetieteilijä Craig Wright on voittanut Floridassa oikeusjutun kuolleen liikekumppaninsa perhettä vastaan, kertoo brittilehti The Guardian.

Oikeudessa kiisteltiin siitä, oliko Wright liikekumppanilleen velkaa puolet kymmenien miljardien dollarien arvoisesta bitcoin-omaisuudesta.

Craig Wright on julistautunut olevansa virtuaalivaluutta bitcoinin mystinen keksijä ”Satoshi Nakamoto”. Väite kyseenalaistetaan laajasti virtuaalivaluuttayhteisössä.

Wrightin oikeudenkäynti on kuitenkin kiinnostanut laajempaa yleisöä, koska kiista koski ensimmäisiä koskaan luotuja bitcoineja.

Oikeudenkäynnissä floridalainen tuomioistuin antoi tuomion, jonka mukaan Wright ei ollut puolet velkaa 1,1 miljoonasta bitcoinista liikekumppani David Kleimanin perheelle.

Tuomioistuin myönsi kuitenkin, että miesten W&K Information Defense Research -yhteisyrityksellä on sadan miljoonan dollarin arvosta immateriaalioikeuksia, mikä oli murto-osa Kleimanin perheen bitcoin-vaatimuksesta.

Vuonna 2013 kuolleen David Kleimanin perhe on katsonut, että Kleiman ja Wright olivat läheisiä ja loivat yhdessä bitcoinin.

Oikeuskiistan keskiössä oli 1,1 miljoonaa bitcoinia, jotka ovat ensimmäisiä louhimalla luotuja bitcoineja. Niiden nykyarvo on noin 50 miljardia dollaria (noin 44 miljardia euroa), ja ne voi omistaa vain henkilö tai organisaatio bitcoinin alkuajoilta, kuten ”Satoshi Nakamoto”.

Bitcoinilla tehtävistä siirroista jää julkinen jälki, ja oikeudessa kiistellyistä bitcoineista ei ole syntynyt julkista jälkeä niiden luomisen jälkeen.

Wright voisi todistaa olevansa bitcoinien omistaja siirtämällä vain osan näistä bitcoineista toiselle tilille, mutta hän ei ole sitä jostain syystä tehnyt.

Oikeuskäsittelyn aikana Wright kertoi todistavansa omistajuuden, jos hän voittaa oikeudenkäynnin. Hän myös sanoi lahjoittavansa suurimman osan bitcoin-omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen.

Virtuaalivaluuttayhteisössä seurataan The Guardianin mukaan nyt tarkkaavaisesti noudattaako Wright lupauksensa todistaa olevansa bitcoinien omistaja. Samalla Wrightin väite bitcoinin keksijänä voisi saada todistuspohjaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita