Ravintolat odottivat jopa ”kaikkien aikojen pikkujoulukautta”, mutta se lässähti alan järjestön mukaan etätyösuosituksiin - Talous | HS.fi

Ravintolat odottivat jopa ”kaikkien aikojen pikku­joulukautta”, mutta se lässähti alan järjestön mukaan etätyö­suosituksiin

Lähes 70 prosenttia ravintoloista ilmoittaa myynnin vähenevän tänä vuonna ainakin jonkin verran verrattuna pikkujoulukauteen ennen pandemiaa.

Etätyösuositukset saivat Maran mukaan yritykset perumaan pikkujouluja.

8.12.2021 11:30

Koronakoordinaatioryhmien marraskuussa antamat etätyösuositukset vaikuttavat ”erittäin kielteisesti” pikkujoulukauteen sekä henkilöstöravintoloiden palvelujen kysyntään, kertoo matkailu- ja ravintola-alan edunvalvontajärjestöä Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara.

Lähes 70 prosenttia Maran marraskuun lopussa tekemään jäsenkyselyyn vastanneista yrityksestä ilmoitti myynnin vähenevän ainakin jonkin verran verrattuna pikkujoulukauteen vuonna 2019 ennen pandemiaa. Neljänneksellä myynti vähenee kyselyn mukaan yli 30 prosenttia.

Elo–lokakuun myynti väheni yli 40 prosentilla yrityksistä vähintään 30 prosenttia verrattuna vastaavan aikaan vuonna 2019. Elo–lokakuussa oli voimassa valtakunnallinen etätyösuositus.

Maran edellisen, lokakuun alussa tekemän jäsenkyselyn perusteella matkailu- ja ravintola-alan sekä tapahtumia järjestävät yritykset odottivat jopa kaikkien aikojen pikkujoulukautta kuluvana vuonna.

Pääkaupunkiseudun ja Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmien suositus etätyöstä sai Maran mukaan etenkin suuret yritykset siirtymään takaisin etätyöhön ja perumaan pikkujouluja.

"Etätyösuositukset vaikuttivat erittäin kielteisesti henkilöstöravintoloihin ja pikkujoulukaudelle tehtyihin varauksiin. Alamme yritysten ja työntekijöiden kannalta on harmillista, että moni etätöihin siirtynyt yritys perui pikkujoulut”, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Taloustutkimuksen tekemästä kuluttajakyselystä ilmenee, että illallista tarjoavien ravintoloiden kysyntä palaa ennalleen pandemian jälkeen, mutta työaikaisten ravintolapalvelujen käyttö vähenee etätyön takia.

Kyselyn mukaan 70 prosenttia kuluttajista aikoo käyttää tulevaisuudessa ravintolapalveluiden illalla ja viikonloppuisin yhtä paljon kuin ennen koronakriisiä ja 13 prosenttia enemmän kuin ennen koronakriisiä. Vain 13 prosenttia aikoo koronakriisin jälkeen käyttää ravintolapalveluita ilta-aikaan ja viikonloppuisin vähemmän kuin ennen sitä.

Kaikista vastaajista 13 prosenttia arvioi käyttävänsä päiväsajan ravintolapalveluja vähemmän ja yhdeksän prosenttia vastaavasti enemmän tulevaisuudessa. Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla viidennes kuluttajista aikoo vähentää lounasravintolapalvelujen käyttöä pandemian jälkeen.