Kultakaivos jätti saneeraushakemuksen Raahessa – Yhtiön johtaja vangittiin epäiltynä talousrikoksista - Talous | HS.fi

Kultakaivos jätti saneeraus­hakemuksen Raahessa – Yhtiön johtaja vangittiin epäiltynä talousrikoksista

Kaivosyhtiö juhlisti Otso Goldin uudelleenavaamista vain kuukausi sitten, jolloin kutsuvieraat pääsivät seuraamaan kultaharkon valamista suorassa lähetyksessä.

Otso Gold on toiminut aiemmin ainakin nimillä Nordic Gold ja Nordic Mines. Ruotsalainen Nordic Mines avasi kaivoksen 2011, mutta muutaman vuoden päästä kaivostoiminta keskeytettiin. Kuvassa Nordic Minesin ensimmäinen kultaharkko.

8.12.2021 14:42

Raahelainen kultakaivos Otso Gold on jättänyt yrityssaneeraus­hakemuksen Oulun käräjäoikeuteen. Saneeraushakemus jätettiin samana päivänä 3. joulukuuta, kun Oulun käräjäoikeus oli vanginnut yhtiön entisen hallituksen puheenjohtajan.

Otso Goldin entinen hallituksen puheenjohtaja on epäiltynä törkeästä kavalluksesta ja törkeästä maksuväline­petoksesta. Käräjäoikeuden julkisen selosteen mukaan talousrikosten epäillään tapahtuneen 30. marraskuuta eli reilu viikko sitten.

Poliisi ei ole kertonut julkisuuteen, mistä talousrikosepäilyt johtuvat. Syyte australialaislähtöistä entistä johtajaa vastaan on määrä nostaa 21.4.2022.

Otso Gold on toiminut aiemmin ainakin nimillä Nordic Gold ja Nordic Mines. Paikalliset tuntevat louhoksen Laivan kultakaivoksena eli nimellä Laivankaivos, joka sijaitseekin Laivakankaantiellä Mattilanperällä.

Otso Gold on louhinut kultaa vaihtelevalla menestyksellä. Ruotsalainen Nordic Mines avasi kaivoksen 2011, mutta muutaman vuoden päästä kaivostoiminta keskeytettiin.

Kanadalainen Nordic Gold avasti kaivoksen uudelleen 2018.

Yhtiö juhlisti kaivoksen uudelleenavaamista marraskuun alussa 2021, jolloin kutsuvieraat pääsivät muun muassa seuraamaan kultaharkon valamista reaaliajassa, oululainen Kaleva kertoi.

Yhtiön tavoitteensa oli tuottaa 46 kiloa kultaa viikossa eli noin 2 400 kiloa vuodessa. Kaivoksen suunnitelmissa oli työllistää kaikkiaan 250 henkilöä.

Vajaa kuukausi juhlallisuuksista tuli toisenlaisia uutisia.

Otso Gold jätti yrityssaneeraushakemuksen perjantaina 3. joulukuuta. Viime tiistaina käräjäoikeus hyväksyi vielä hakemuksen, jolla Otso Goldin velat ovat väliaikaisessa perintäkiellossa ennen saneerausmenettelyn aloittamista.

Yrityssaneeraushakemuksen mukaan Otso Goldin menestystä ovat haitanneet olennaiset puutteet yhtiön hallinnossa, mistä yhtiön omistajat ovat vasta myöhemmin tulleet tietoisiksi.

Yhtiöllä on tosin ollut julkisia maksuhäiriöitä tammikuusta 2019 lähtien.

Yhtiössä on ollut joulukuun alusta uusi hallitus, joka koostuu muun muassa kyproslaisesta, ranskalaisesta ja saksalaisesta alan ammattilaisesta. Otso Goldin osake on noteerattu Toronton pörssissä, mutta yhtiö pyysi vaihdon keskeyttämistä viime perjantaina.

Yhtiö aikoo pitää kaivoksen toiminnassa rikosepäilyistä ja saneeraushakemuksesta huolimatta. Suomessa on yksi suuri kultakaivos, joka toimii Kittilässä. Otso Goldin kaltaisia pieniä kaivoksia on lisäksi muutama.

Kaivoksen johtajan vangitsemisesta ovat kertoneet aiemmin muun muassa Taloussanomat ja Kaleva.

Artikkeliin liittyviä aiheita