EU-komissio suunnittelee työkalua, jolla puuttua Kiinan tai Venäjän taloudelliseen painostukseen - Talous | HS.fi

EU-komissio suunnittelee työ­kalua, jolla puuttua Kiinan tai Venäjän taloudelliseen painostukseen

Uutta työkalua käytettäisiin esimerkiksi tilanteissa, joissa kilpailijamaat asettavat EU-maille taloudellisia pakotteita poliittisista syistä.

Kiina on yrittänyt kaataa EU:n asetuksia uhkaamalla aloittaa ostolakon ranskalaisia viinejä tai saksalaisia autojen kohtaan. Uusi työkalu olisi EU:n keino vastata poliittiseen taktikointiin markkinoilla.

8.12.2021 15:43 | Päivitetty 8.12.2021 16:01

Euroopan komissio esitteli tänään uuden kauppapoliittisen työkalun, jolla olisi tarkoitus puuttua Euroopan unionin kilpailijoiden harjoittamaan taloudelliseen painostukseen.

Kyseessä on Anti-Coersion-nimellä kulkeva EU:n nopean toiminnan kauppapoliittinen pakkotoimenpide. Sen avulla Euroopan komissio voisi itsenäisesti asettaa kilpailijoilleen, kuten Yhdysvalloille, Kiinalle tai Venäjälle, taloudellisia pakotteita.

Nykyjärjestelmässä pakotteiden asettaminen vaatii kaikkien jäsenmaiden yksimielisyyden. Esityksen mukaan jäsenmaat voisivat jatkossa estää komission asettamat pakotteet, jos enemmistö jäsenmaista vastustaisi niitä.

Uusi työkalu olisi EU:n keino vastata esimerkiksi Kiinan poliittiseen taktikointiin markkinoilla. Kiina on yrittänyt kaataa EU:n asetuksia uhkaamalla aloittaa ostolakon ranskalaisia viinejä tai saksalaisia autojen kohtaan.

Viime viikolla Kiina katkaisi kaiken tuonnin Liettuasta, kun maa osoitti poliittista tukea Taiwanille. Liettua onkin pyytänyt EU:ta kiirehtimään esitystä, jotta tällaisiin tilanteisiin voitaisiin vastata nopeasti.

Euroopan komission vastuulla on EU:n taloussuhteet ja kauppasopimukset, mutta sen käytössä ei ole nopeaa ja tehokasta keinoa puuttua ulkopuolisen valtion yksittäiseen jäsenmaahan tai eurooppalaiseen yritykseen poliittisista syistä kohdistuvaan painostukseen.

Komission suunnitelmat ovat herättäneet jo laajaa kritiikkiä esimerkiksi Pohjoismaiden, Tšekin, Saksan ja Ranskan keskuudessa.

Kritiikissä on muun muassa nostettu esiin huoli siitä, että työkalun käyttäminen johtaa täysin ennakoimattomiin tapahtumasarjoihin ja sen käytön kohteiden kostotoimenpiteisiin.

Työkalun käytön todellista tehoa Kiinan ja Venäjän kaltaisia maita vastaan on myös epäilty.

Suomen ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) kertoo HS:lle, että Suomi ei ole vielä muodostanut kantaansa komission asetusehdotukseen. Asiassa tullaan kuulemaan ensin eduskuntaa ja elinkeinoelämää.

”EU:lla tulee olla keinoja vastata uusiin haasteisiin ja suojata eurooppalaista elinkeinoelämää epäreiluilta kaupan käytännöiltä. Suomessa tunnistetaan tarve EU:n varautumiselle, mutta toisaalta ollaan huolissaan instrumentin poliittisista ja taloudellisista vaikutuksista”, ministeri Skinnari kertoo sähköpostitse.

Skinnarin mukaan olisi tärkeää, että komission suunnittelema työkalu ei haittaa Suomen kilpailukykyä tai johda protektionismiin.

”Sen käyttö pitäisi olla niin sanottu viimeinen oljenkorsi taloudellisen pakottamisen tilanteissa.”

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kauppapolitiikan johtaja Timo Vuori sanoo, että EU:lla on tarvetta taloudelliselle lisäarsenaalille, mutta toimien on oltava tarkkaan määriteltyjä.

Vuoren mukaan suurvaltojen väliset jännitteet heijastuvat jatkuvasti enemmän globaaliin kauppaan ja sen seurauksena EU:n olisi hyvä vahvistaa puolustusmekanismejaan.

Elinkeinoelämä niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa on kuitenkin toivonut esitykseen selvennystä.

”Pohjoismaissa ja muissa pienemmissä jäsenmaissa ollaan huolissaan siitä, että työkalua tullaan käyttämään liian usein ja liian helposti, mikä voisi johtaa kauppasotiin ja kostonkierteisiin.”

Tämän vuoksi tulisi Vuoren mukaan tarkasti määritellä miten ja millaisissa tilanteissa komissio voisi uutta työkalua käyttää.

Komission keskiviikkona lähettämässä tiedotteessa sanotaan, että työkalu olisi ”viimeinen mahdollinen keino” vastata painostukseen.

Komission esityksen jälkeen asia siirtyy EU:n parlamentin ja neuvoston käsittelyyn.

Artikkeliin liittyviä aiheita