Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker eroaa – Yhtiön osake sukelsi reippaasti - Talous | HS.fi

Nesteen toimitus­johtaja Peter Vanacker eroaa – Yhtiön osake sukelsi reippaasti

Nesteen mukaan uuden toimitusjohtajan etsintä alkaa välittömästi.

Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker eroaa tehtävästään.

9.12.2021 8:35 | Päivitetty 9.12.2021 18:47

Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker eroaa tehtävästään, Neste kertoo tiedotteessaan.

Vanacker jättää toimitusjohtajan tehtävänsä Nesteellä viimeistään kesäkuussa 2022. Vanackerin seuraajan etsintä alkaa välittömästi.

Tiedotteessa ei kerrota eron syytä tai Vanackerin suunnitelmia tulevalle.

Eroilmoitus julkistettiin ennen Helsingin pörssin avautumista torstaina. Nesteen osake lähti roimaan laskuun pörssin auettua ja päätyi 4,7 prosentin luisussa 43,29 euroon.

OP:n Nestettä seuraava seniorianalyytikko Henri Parkkinen ei kommentoi Vanackerin eroa itsessään, mutta pitää Nesteen tulevia liikkeitä mielenkiintoisena seurattavana.

Parkkinen arvioi, että Vanackerin seuraaja olisi henkilö, joka on perehtynyt uusiutuviin tuotteisiin ja siihen, miten erityyppiset polttoainemarkkinat toimivat.

”Se on nykyään niin iso osa Nestettä ja sen kasvuajuri.”

Neste on Parkkisen mukaan jo pitkään kasvattanut uusiutuvien tuotteiden liiketoimintaansa ja satsannut siihen isoilla investoinneilla. Neste on myös kertonut aikeistaan jatkaa uusiutuvien tuotteiden liiketoimintansa kasvattamista ja laajentamista.

”Uusiutuvien tuotteiden markkinoiden odotetaan ennusteiden mukaan kasvavan tulevaisuudessa.”

”Nesteen toimitusjohtaja ei nähdäkseni ole mikään yleisjohtajan paikka.”

Peter Vanacker aloitti Nesteen toimitusjohtajana 1. marraskuuta vuonna 2018. Vanacker on koulutukseltaan kemian diplomi-insinööri.

Hän tuli Nesteelle hieno- ja erikoiskemikaaliyhtiö CABB Groupin toimitusjohtajan paikalta. Vanacker siirtyi Nesteen johtoon eläkkeelle jääneen Matti Lievosen tilalle.

Vanacker kertoi Nesteen vuonna 2018 lähettämässä tiedotteessa, että hän ja koko Neste on erittäin motivoitunut elinvoimaisemman maapallon luomisessa. Tällöin Vanacker myös peräänkuulutti yrityksen uusiutumista ja itsensä haastamisen tärkeyttä.

Vanacker kiittää torstaina julkaistussa tiedotteessa Nestettä ja sen hallitusta kolmesta vuodesta, jona hän toiminut tehtävässä.

”Yhteinen matkamme on ollut poikkeuksellinen. Neste on vahva yritys, jolla on upea kulttuuri, ja tiedän, että Nesteen sitoutunut henkilöstö vie strategian toteuttamista määrätietoisesti eteenpäin”, Peter Vanacker sanoo.

”Kiitän lämpimästi Peteriä hänen suuresta työstään Nesteen transformaation vauhdittamisessa globaaliksi uusiutuvien ja kiertotalousratkaisujen yritykseksi, jolla on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet. Näiden kolmen vuoden aikana Neste on uudistanut ja toteuttanut kasvustrategiaansa, tullut globaaliksi yhtiöksi ja laajentunut uusille markkina-alueille. Samalla yhtiön taloudellinen tulos on ollut vakaa ja Neste on saavuttanut pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteensa sekä tuottanut lisäarvoa sekä osakkeenomistajille että muille sidosryhmille”, sanoo Nesteen hallituksen puheenjohtaja Matti Kähkönen tiedotteessa.