Koronaviruspandemia kuristaa euroaluetta: Saksassa talous on seisahtumassa - Talous | HS.fi

Koronavirus­pandemia kuristaa euroaluetta: Saksassa talous on seisahtumassa

Euroalueen ostopäälliköiden indeksi heikkeni selvästi joulukuussa.

Ravintolan terassi oli marraskuussa tyhjillään Berliinissä.

16.12.2021 11:23 | Päivitetty 16.12.2021 12:06

Euroalueen talouden elpyminen viime vuoden taantumasta on hidastunut vuoden lopussa.

Talouden kehittymistä verraten luotettavasti ennakoiva ostopäälliköiden indeksi oli torstaina julkaistujen ennakkotietojen perusteella joulukuussa 53,4 pistettä eli heikoimmillaan yhdeksään kuukauteen.

Keskeinen syy suhdanteen heikkenemiseen on koronaviruspandemian uusi kärjistyminen, joka on iskenyt etenkin palvelualoille.

”Euroalueen talous on kohdannut uuden iskun, koska koronavirustartunnat lisääntyvät, mikä vaimentaa etenkin palvelusektoreiden kasvua ja aiheutti talouden elpymiselle pettymyksen vuoden lopussa”, sanoo indeksin tuottavan tutkimusyhtiö IHS Markitin ekonomisti Chris Williamson tiedotteessa.

Pandemian pahenemisesta on kärsinyt erityisesti Euroopan suurin kansantalous Saksa, jossa talouskasvu on seisahtumassa. Saksassa ostopäälliköiden indeksi oli joulukuussa 50,0 pistettä: teollisuustuotanto kasvoi, mutta palvelualoilla tuotanto supistui.

Indeksi perustuu 5 000 euroalueen yritykselle tehtävään kyselyyn, ja se on keskeisimpiä talouden ilmapuntareita.

Jos indeksi on yli 50 pistettä, se ennakoi bruttokansantuotteen kasvavan. Jos se on alle 50 pistettä, bruttokansantuote todennäköisesti supistuu.

Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.

”Luottamusindikaattorit osoittavat talouskasvun euroalueella jatkuvan, vaikkakin aiempaa hitaampana. Myönteistä on teollisuuden vahvana säilynyt luottamus, joka ylitti markkinoiden odotukset. Palveluiden luottamus taas heikkeni jopa markkinoiden odotuksia nopeammin, mutta yli 50 pisteen taso viittaisi palveluiden kasvun jatkumiseen”, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Hänen mukaansa omikronmuunnoksen laaja leviäminen myös Eurooppaan, joulukuussa tarkoittaa, että palveluiden kasvunäkymät tulee olemaan talven aikana koetuksella.

Kyselyn perusteella euroalueen hintapaineet hellittävät hieman joulukuussa, mikä voi tarkoittaa ajan mittaan inflaation hidastumista.

Yritykset arvioivat myös tarjonnan kangertelun vähenevän ensi vuonna, mikä saattaa myös hillitä inflaatiota.

Marraskuussa inflaatiovauhti euroalueella oli 4,9 prosenttia. Lokakuussa se oli 4,1 prosenttia, syyskuussa 3,4 prosenttia ja elokuussa 3,0 prosenttia.

Ekonomisti Williamsonin mukaan koronaviruksen omikronmuunnos varjostaa talouden näkymiä myös ensi vuonna. Se voi aiheuttaa uusia häiriöitä toimitusketjuihin, mikä puolestaan voi kiihdyttää inflaatiota.

Artikkeliin liittyviä aiheita