Facebookin emoyhtiö Meta: Seitsemän tiedusteluyritystä on kalastellut käyttäjien tietoja sosiaalisen median palveluissa - Talous | HS.fi

Facebookin emo­yhtiö Meta: Seitsemän tiedustelu­yritystä on kalastellut käyttäjien tietoja sosiaalisen median palveluissa

Meta kertoo noin 50 000 käyttäjätilin olleen tietojenkalastelun kohteena. Yhtiön turvallisuusjohtajan mukaan kohteena olleet käyttäjät saavat automatisoidun varoitusviestin asiasta.

Facebookin emoyhtiö Meta kertoi epäilevänsä useita yrityksiä tietojenkalastelusta ja hakkeroinnista sen sosiaalisen median palveluissa.

16.12.2021 23:22

Facebookin emoyhtiö Meta julkaisi torstaina raportin, jossa se syyttää seitsemää yksityistä tiedusteluyhtiötä luvattomasta tietojenhankinnasta Metan sosiaalisen median palveluissa.

Meta kertoo poistaneensa Facebookissa, Instragramissa ja Whatsapissa noin 1 500 tietojenkalasteluun liittyvää profiilia. Yhtiön tiedotteen mukaan noin 50 000 käyttäjää yli 100 maassa on ollut vakoiluyritysten kohteena.

Tiedusteluyritysten toimintatapoihin on kuulunut muun muassa tekaistujen käyttäjätilien luominen ja niiden avulla muiden käyttäjien tietojen kalasteleminen. Meta syyttää osaa yrityksistä myös hakkeroinnista.

Metan turvallisuusjohtaja Nathaniel Gleicher kertoo uutistoimisto Reutersille vakoiluyritysten kohteina olleen julkisuuden henkilöitä, poliitikkoja, toimittajia, juristeja, yritysjohtajia ja tavallisia kansalaisia.

Gleicherin mukaan vakoiluyritysten kohteena olleet profiilit saavat automatisoidun varoitusviestin asiasta.

Yritykset, joita Meta syyttää, ovat Black Cube, Cognyte, Bluehawk, Cobwebs Technologies, Belltrox ja Cytrox. Lisäksi raportissa tunnistetaan yksi nimeltä mainitsematon kiinalaistaho. Yritykset myyvät tiedustelu­palveluita niitä ostaville asiakkaille.

Cobwebs Technologies -yhtiön tiedottaja Meital Levi Tal kertoi yrityksen käyttävän ainoastaan avoimia tietolähteitä ja ettei yhtiön palveluihin kuulu luvaton tunkeutuminen millään tavalla.

Meta ei kerro raportissaan, millä keinoilla se on selvittänyt yritysten syyllistyneen luvattomiin tiedonhankinta­keinoihin ja hakkerointiin.

Meta kertoo vastaisuudessa estävänsä tahojen toiminnan alustoillaan perustellen, että ne ovat rikkoneet lukuisia palveluehtoja.

Artikkeliin liittyviä aiheita