Taloustieteilijä otti nallekarkit avuksi Venäjän inflaation ennustamiseen: ”Heijastaa aitoa tilannetta paremmin kuin viralliset luvut” - Talous | HS.fi

Taloustieteilijä otti nallekarkit avuksi Venäjän inflaation ennustamiseen: ”Heijastaa aitoa tilannetta paremmin kuin viralliset luvut”

Indeksin mukaan Venäjän inflaatio olisi marraskuussa ollut ennätykselliset 26,1 prosenttia virallisesti ilmoitetun 8,4 prosentin sijaan.

Indeksissä vertaillaan ulkomailta tuotujen nallekarkkien hinnan kehitystä 11:een muuhun tavalliseen tuotteeseen.

17.12.2021 15:59

Venäjällä inflaatio on ollut tänä vuonna suurimmillaan kuuteen vuoteen ja sen kehityksen ennustaminen on ollut hankalaa. Monet taloustieteilijät ja muun muassa Venäjän keskuspankki ovat ennustaneet inflaation pian hidastuvan, mutta näin ei toistaiseksi ole käynyt.

Venäläinen ekonomisti Alexander Abramov sanoo kuitenkin keksineensä keinon ennustaa inflaation kehitystä nallekarkkien avulla, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Hän on kehittänyt epätieteellisen ”Abramovin indeksin”, jossa vertaillaan ulkomailta tuotujen nallekarkkien hinnan kehitystä 11:een muuhun tavalliseen joka kodin tuotteeseen, kuten maitoon, leipään ja kananlihaan.

Indeksin mukaan inflaatio olisi marraskuussa ollut ennätykselliset 26,1 prosenttia virallisesti ilmoitetun 8,4 prosentin sijaan.

Vaikka indeksin tieteellinen perusta on heikohko, Abramovin esittämät luvut ovat Bloombergin mukaan herättäneet huomiota taloustieteilijöissä, jotka yrittävät saada selkoa inflaation kehityksestä.

”Indeksi antaa hyvän vihjeen todellisesta tilanteesta, koska se on niin yksinkertainen. Se heijastaa aitoa tilannetta paremmin kuin viralliset luvut, joita viranomaiset ovat keskiarvoistaneet”, entinen Venäjän keskuspankin johtaja Oleg Vyugin arvioi Bloombergille.

Indeksin mukaan maan inflaatio on lähtenyt kasvuun viime vuonna ja ollut varsinkin syys–marraskuussa jatkuvassa ja jyrkässä nousussa.

Abramov on talousmarkkinoiden asiantuntija moskovalaisessa Ranepa-yliopistossa. Hän kehitti indeksinsä vuonna 2015 tyttärensä kanssa kouluprojektina ja kerää siihen dataa tuotteiden hinnoista käydessään paikallisissa ruokakaupoissa.

Indeksissä ei oteta huomioon esimerkiksi tuotteiden hintojen kausittaisia vaihteluja tai muita tekijöitä, mikä tekee siitä hyvin volatiilin. Ulkomaisten nallekarkkien hinnan vertailu muihin elintarvikkeisiin tuo Abramovin mukaan kuitenkin hyvin esiin valuuttakurssien vaikutuksen ja sen, kuinka suuri inflaatio saattaa todellisuudessa olla virallisin lukuihin verrattuna.

Bloombergin mukaan Venäjän keskuspankin tiedot osoittavat, että venäläiset suhtautuvat hyvin skeptisesti virallisiin inflaatiolukemiin ja uskovat niiden olevan todellisuudessa jopa kaksinkertaisia.

Artikkeliin liittyviä aiheita