Pam vaatii lomautetuille työntekijöille parannusta työttömyysturvaan, Mara perää koronarajoitusten tappioiden kattamiseksi uutta kustannustukea - Talous | HS.fi

Pam vaatii lomautetuille työn­tekijöille parannusta työttömyys­turvaan, Mara perää korona­­rajoitusten tappioiden kattamiseksi uutta kustannus­tukea

Matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-ala on menettänyt Maran mukaan 10 000–25 000 työntekijää viime vuoden maaliskuun jälkeen.

Inarin Saariselällä ravintolat olivat kiinni koronatilanteen vuoksi maaliskuun lopussa 2021.

22.12.2021 9:18 | Päivitetty 22.12.2021 10:19

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara arvostelee päätöksiä uusista koronarajoituksista. Mara katsoo, että koronapassin poistaminen käytöstä on valtioneuvoston oman koronastrategian vastainen päätös. Kaikkiaan päätökset ovat Maran mukaan hyytävä joulun toivotus alan yrittäjille ja työntekijöille.

Järjestö katsoo, että toimilla hallitus kurittaa tarpeettomasti matalan riskin ruokaravintoloita. Rajoitukset osuvat ikävästi talvimatkailukeskuksiin niiden parhaan sesongin aikana, Mara toteaa. Keskuksissa on jo nyt tuhansia matkailijoita, myös paljon ulkomaalaisia.

”Valtioneuvoston ravintolarajoitukset, jotka tulevat voimaan nopeasti, yllättäen ja keskellä parhainta joulun ja uudenvuoden sesonkia heikentävät Suomen mainetta matkailumaana”, moitti Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Mara perää rajoitusten aiheuttamien tappioiden kattamiseksi riittävää kustannustukea. Järjestö katsoo, että erittäin ankarat rajoitukset olisi ollut parempi kohdistaa vain rokottamattomiin kansalaisiin. Koronapassi pitäisi jatkossa määritellä kattamaan vain täysi rokotussarja tai kuuden kuukauden sisällä sairastettu koronatauti.

Uudet rajoitukset merkitsevät työntekijöille massalomautuksia, joiden seurauksena pako alalta jatkuu. Matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-ala on menettänyt Maran mukaan 10 000–25 000 työntekijää viime vuoden maaliskuun jälkeen.

Myös Palvelualojen ammattiliitto Pam vaatii kohdennettuja tukitoimia ravintola-alan työntekijöille. Pam vaatii tiedotteessaan, että ansiopäivärahan viiden päivän korvaukseton omavastuuaika tulisi poistaa välittömästi.

Lisäksi Pam vaatii, että uusien rajoitusten vuoksi irtisanotuille tai lomautetuille henkilöille taataan riittävä työttömyysturvan taso, joka olisi 85–90 prosenttia henkilön aiemmasta palkasta.

”On todella surullista, että hallitus jatkaa linjalla, jossa työntekijät saavat tyytyä tavanomaiseen työttömyysturvaan, kun aiemmin voimassa olleet työntekijöitä turvaavat muutokset on jo purettu. Yrityksiä on pyritty tukemaan, mutta työntekijät on jätetty selviämään omillaan”, Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

Palvelualojen työnantajia edustava Palta vaatii tiedotteessaan koronatoimiin ennakoitavuutta. Paltan edustamilla aloilla liikevaihtoa on menetetty korona-aikana yhteensä yli 10 miljardia euroa, järjestö kertoo tiedotteessaan.

”Epidemia tulee saada haltuun, ja palvelualojen yritykset tarvitsevat mahdollisimman ennakoitavaa politiikkaa ja näkymän kriisin yli. Kuudes kustannustukikierros tulee valmistella pikaisesti, jotta yritykset saavat pian tiedon sen edellytyksistä ja tarkemmasta toteutuksesta. Kustannustukea tarvitaan niin kauan kuin yritysten toimintaa rajoitetaan viranomaistoimin”, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo tiedotteessa.

Aarto vaatii ripeitä toimia myös kolmannen rokoteannoksen vauhdittamiseksi sekä rokotuskattavuuden nostamiseksi. Lisäksi hallinnon on hänen mukaansa huolehdittava riittävästä testauskapasiteetista.

”Jotta rajoitukset saadaan minimoitua, nyt on tärkeää edistää ripeästi koronapassin käytön laajentamista työpaikoille, ja palauttaa koronapassi käyttöön heti, kun epidemiatilanne sen sallii”, Aarto sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita