Kauppayhtiö Walmart hävitti väärin jopa miljoonia ympäristölle vaarallisia jätteitä, syyttää Kalifornian osavaltio - Talous | HS.fi

Kauppa­yhtiö Walmart hävitti väärin jopa miljoonia ympäristölle vaarallisia jätteitä, syyttää Kalifornian osavaltio

Syytösten mukaan Walmart on hävittänyt vaarallista jätettä Kaliforniassa sellaisille kaatopaikoille, joilla ei ole valmiuksia prosessoida sitä oikein.

Walmartin väitetään hävittäneen kaatopaikoille esimerkiksi pattereita, kemikaaleja ja torjunta-aineita.

22.12.2021 12:05

Kalifornian osavaltio on haastanut vähittäiskauppaketju Walmartin oikeuteen vaarallisten jätteiden hävittämistä koskevista ympäristörikoksista.

Syytösten mukaan Walmart on hävittänyt vaarallista jätettä Kaliforniassa sellaisille kaatopaikoille, joilla ei ole valmiuksia prosessoida sitä oikein. Oikeusjutusta kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Kaatopaikoilta jäte voi päätyä ilmaan sekä juomaveteen. Haastehakemuksen mukaan Walmart on rikkonut osavaltion ympäristölainsäädäntöä kuuden viime vuoden ajan.

Walmart on osavaltion mukaan vienyt kaatopaikoille esimerkiksi litiumia, pattereita, siivouskemikaaleja ja erilaisia torjunta-aineita sisältänyttä jätettä 159 600 paunaa, eli noin 72 400 kiloa, vuodessa.

Jätettä on ollut vuositasolla yli miljoonan tuotteen verran.

Walmart kommentoi uutiskanava CNN:lle puolustautuvansa ”epäoikeudenmukaisia” syytteitä vastaan. Yrityksen tiedottajan mukaan Walmart on tavannut osavaltion edustajia useita kertoja ja käynyt läpi kauppaketjun jäteprosessin.

Tuleva oikeusjuttu olisi Walmartin ensimmäinen Kaliforniassa. Vuonna 2010 yritys sopi Kalifornian osavaltion kanssa 25 miljoonan dollarin korvauksista väitetyistä ympäristörikoksista. Kuitenkin vuonna 2015 tehdyssä tarkastuksessa selvisi, että Walmart on jatkanut vaarallista jätteiden hävittämistä korvauksista huolimatta.

Artikkeliin liittyviä aiheita