Turkin talousongelmat vaikeuttavat pähkinän viljelyä, Nutella voi pian loppua kaupan hyllyiltä - Talous | HS.fi

Turkin talous­ongelmat vaikeuttavat pähkinän viljelyä, Nutella voi pian loppua kaupan hyllyiltä

Turkissa tuotetaan 70 prosenttia maailman kaikesta hassel­pähkinästä.

Hasselpähkinäviljelijöitä lastaamassa satoaan Turkin Trabzonissa vuonna 2014.

22.12.2021 15:48

Turkin talousongelmat ovat alkaneet näkyä kaupan hyllyillä Yhdysvalloissa asti.

The Wall Street Journal (WSJ) kertoo, että kohonneet kustannukset ovat hankaloittaneet muun muassa hassel­pähkinää kasvattavien maan­viljelijöiden toimintaa.

Koska Turkissa kasvatetaan 70 prosenttia kaikesta maailman hassel­pähkinästä, on tuotanto­vaikeuksilla globaalit seuraukset. Hasselpähkinää käytetään esimerkiksi makeisissa sekä yhdysvaltalaisten suuresti varsinkin joulunaikaan kuluttamassa Nutella-hassel­pähkinä­levitteessä.

Pähkinäviljelijöiden työtä vaikeuttaa erityisesti Turkin liiran arvon viime­aikainen lasku. Liira on menettänyt kuluneena vuonna noin puolet arvostaan.

Lue lisää: Turkin valuutan syöksykierre ja inflaatio tuntuvat laajasti asukkaiden arjessa – Kurimus voi olla poliittinen käännekohta presidentti Erdoğanille

Inflaation seurauksena hasselpähkinän siementen, torjunta-aineiden ja lannoitteen hinta on noussut huomattavasti. Pähkinä­tehtaat joutuvat myös maksamaan sähköstä, pakkaus­materiaaleista ja kuljetuksesta aiempaa enemmän.

Köyhtyneet viljelijät pystyvät nyt tuottamaan aiempaa vähemmän pähkinöitä ja tuotannon kutistuminen näkyy maailmalla Nutellan lisäksi myös esimerkiksi hassel­pähkinästä valmistettavan ”pähkinämaidon” tuotannossa.

Hasselpähkinän ja Nutellan hinnan uskotaan lähiaikoina nousevan Turkin vaikeuksien seurauksena.

”Jos olet Nutella-fani, täytä varastosi ensi kerralla kun olet kaupassa. Olemme hassel­pähkinä­pulan partaalla”, turkkilainen asiantuntija sanoi WSJ:lle.

Valuuttakriisin taustalla on Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin johtama talouspolitiikka, jota presidentti itse kutsui marraskuussa ”taloudelliseksi itsenäisyystaisteluksi”.

Presidentti ei salli korkojen nostamista, sillä hän uskoo, että korkojen nousu lisää inflaatiota. Käsitys on taloustieteen yleisen käsityksen vastainen.