Alkaako osakemarkkinoilla usein toistunut ”joulupukkiralli” pandemian pahenemisesta huolimatta? - Talous | HS.fi

Alkaako osake­markkinoilla usein toistunut ”joulupukkiralli” pandemian pahenemisesta huolimatta?

Vuodenvaihteessa osakkeet ovat kallistuneet 56 kertaa vuoden 1945 jälkeen.

Arvopapereiden välittäjiä New Yorkin pörssissä viime torstaina.

26.12.2021 17:52

Osakkeilla on usein tapana kallistua vuoden lopussa.

Vuoden 1945 jälkeen osakkeet ovat kallistuneet sijoitustutkimusyhtiö CFRA:n mukaan Yhdysvalloissa 56 kertaa joulukuun viiden viimeisen ja niitä seuraavan kahden ensimmäisen kaupankäyntipäivän välisenä aikana, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ilmiötä kutsutaan ”joulupukkiralliksi”. Sen aikana osakkeet ovat kallistuneet keskimäärin 1,3 prosenttia vuodesta 1969 lähtien. Menneisyys ei ole kuitenkaan tae tulevasta, ja monena vuotena joulupukkiralli ei ole toteutunut.

Kuluvan vuoden lopussa epävarmuutta on aiheuttanut koronaviruksen omikronmuunnoksen leviäminen, jota sijoittajat tarkkailevat alkuviikolla herkeämättä.

Joulun aikana tartuntojen määrä on kasvanut voimakkaasti, mikä on omiaan lisäämään levottomuutta.

Virusmuunnoksen nopea leviäminen ei ole toistaiseksi ravistellut osakemarkkinoita, mutta sen vaikutukset talouteen ovat edelleen epäselvät.

Hyvin paljon riippuu siitä, missä määrin valtiot joutuvat määräämään uusia rajoituksia pandemian hillitsemiseksi.

Uudet tiedot virusmuunnoksen leviämisestä ovat kuitenkin hätkähdyttäviä.

Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan virusmuunnos aiheuttaa tartuntojen kaksinkertaistumisen 1,5–3 vuorokauden kuluessa.

Yhdysvalloissa 73 prosenttia uusista tartunnoista on Reutersin mukaan omikronmuunnoksen aiheuttamia.

Kaikesta huolimatta sijoittajat suhtautuvat omikronmuunnokseen nykyisin rauhallisemmin kuin heti sen löytymisen jälkeen.

Virusmuunnoksen löytämisen jälkeen maailman tärkein osaindeksi S&P 500 heikkeni 26. marraskuuta 2,3 prosenttia. Tosin kaupankäynnin määrä oli vähäistä, sillä edellisenä päivänä pörssit olivat suljettuina kiitospäivän takia.

Virusmuunnosten aiheuttamista notkahduksista huolimatta S&P 500 on kuluvan vuoden aikana vahvistunut 28 prosenttia. Osakkeet ovat kallistuneet myös siitä lähtien, kun tietoja omikronmuunnoksen nopeasti leviämisestä alkoi tihkua marraskuun lopussa.

Rokotteita valmistavien lääkeyhtiöiden osakkeet halpenivat aiemmin joulukuussa, koska sijoittajat arvioivat silloisten tietojen perusteella, että rokotteista ei ole kovin paljon hyötyä pandemian torjunnassa.

Pandemian kärjistymisen takia myös matkailu- ja ravitsemisalan yhtiöt ovat todennäköisesti kärsineet. Joulun aikana lentoyhtiöt ovat peruneet eri puolilla maailmaa tuhansia lentovuoroja.

Artikkeliin liittyviä aiheita