Koronan kotitesteistä edelleen pulaa, Kesko pyytää ostamaan testejä vain omaan tarpeeseen - Talous | HS.fi

Koronan kotitesteistä edelleen pulaa, Kesko pyytää ostamaan testejä vain omaan tarpeeseen

Prisma yrittää helpottaa pulaa tuomalla myyntiin erän testejä erikoisjärjestelyin.

Koronaviruksen kotitestien kysyntä on ollut joulukuun aikana ennätyksellisen suurta.

27.12.2021 17:09

Koronaviruksen kotitestien kysyntä on jatkunut kiivaana joulun ajan. Hyllyt ovat monin paikoin tyhjiä sekä kaupoissa että apteekeissa.

S-ryhmä paikkaa pulaa tuomalla tiistaista lähtien lisää testejä myyntiin erikoisjärjestelyin.

Prisma kertoo tiedotteessaan alkavansa myydä infopisteillään koronatestipakkauksia, joissa ei ole suomenkielisiä pakkausmerkintöjä. Nämä pakkaukset myydään vain infopisteiltä, jotta henkilökunta voi tulostaa asiakkaalle mukaan suomen- tai ruotsinkieliset käyttöohjeet.

”Kotitestien myynti on ollut vilkasta koko jouluviikon. Jouluviikon aikana kotitestejä myytiin lähes 90 000, ja jouluaattonakin vielä 20 000, vaikka aatto on perinteisesti hiljaisempi kauppapäivä. Tämän vuoksi osasta myymälöistä tuotteet ovat valitettavasti päässeet hetkellisesti loppumaan. Toimitamme testejä jatkuvasti myymälöihin, kun saamme niitä varastolle", S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho kertoo tiedotteessa.

Myös lisää suomenkielisillä ohjeilla varustettuja testejä saadaan S-kauppojen hyllyihin lisää tämän viikon aikana. Koko pandemian aikana S-ryhmä kertoo myyneensä yli 450 000 kappaletta kotitestejä.

Kesko kertoo, että  testejä myytiin jouluviikolla 80 kertaa enemmän kuin alkusyksyllä.

”Nyt on pandemian aikana ensimmäinen kerta, kun kotitestien myynnin kasvu on niin kovaa, että tuotepuutteita on esiintynyt, Keskon päivittäistavarakaupan johtaja Harri Hovi kertoo sähköpostitse.

Tuotteiden kysyntää on kasvattanut myös testien hamstraaminen. Kesko toppuutteleekin asiakkaitaan ja kertoo, että toimituksia tehdään varastolle ja sieltä edelleen kauppoihin säännöllisesti.

”Suosittelemme, että testejä ostetaan vain omaan senhetkiseen tarpeeseen, jotta mahdollisimman monen asiakkaan tarve pystytään täyttämään”, Harri Hovi sanoo.

Suomen Apteekkariliiton mukaan pikatestit ovat paikoitellen joistakin apteekeista hetkellisesti loppuneet. Viestintäproviisori Elina Aaltonen kertoo, että pikatestien saatavuudessa on eri apteekeissa eroja.

”Ilmeisesti myyntiin saadut erät ovat aika nopeasti saattaneet loppua joistain apteekeista”, Aaltonen kertoo.

Apteekkariliitto kysyi joulun alla, 22. joulukuuta, apteekeilta koronan pikatestien saatavuustilannetta. Silloin noin 60 prosenttia apteekeista vastasi, ettei testejä ole saatavissa.