Hämeen S-kaupat ja S-ryhmän pääkonttori eri linjoilla rakettimyynnistä: Häme lopetti kokonaan, SOK haluaa ”mahdollistaa lapsiperheille uudenvuoden vieton” - Talous | HS.fi

Hämeen S-kaupat ja S-ryhmän pääkonttori eri linjoilla raketti­myynnistä: Häme lopetti kokonaan, SOK haluaa ”mahdollistaa lapsi­perheille uuden­vuoden vieton”

Päätös olla osallistumatta myyntiin koskee kaikkia S-ryhmän kauppoja Kanta- ja Päijät-Hämeessä.

Ilotulitekauppa keskittyy joulun ja uudenvuoden välisiin päiviin.

28.12.2021 17:46

Ilotulitteiden suurin sesonki on parhaillaan käynnissä. Aiempien vuosien tapaan osa rakettien jälleenmyyjistä on päättänyt olla myymättä ilotulitteita myymälöissään.

Tällaisen päätöksen on tehnyt esimerkiksi Osuuskauppa Hämeenmaa, joka toimii 21 kunnan alueella Kanta- ja Päijät-Hämeessä.

Kysymys siitä, tulisiko ilotulitteita myydä yksityishenkilöille, nousee keskusteluun aina vuodenvaihteen aikaan. Kieltoon tähtäävä Rajat räiskeelle -kansalaisaloite on luovutettu eduskunnalle marraskuussa 2019.

Pyrotekniikan rajoittamista ammattilaisille perustellaan muun muassa ilotulitteiden aiheuttamilla silmä- ja kuulovammoilla, rakettien ampumisesta aiheutuvalla roskalla ja ilmansaasteilla sekä tulituksen aiheuttamalla ahdistuksella eläimille.

Osuuskauppa Hämeenmaan päätökseen vaikuttivat muutkin syyt kuin ilotulitteiden myynnin heikentyminen.

”Selvästi laskeneen kysynnän lisäksi syitä ovat lemmikkien hyvinvointi ja se, ettemme halua kuormittaa terveydenhuoltoa”, sanoo Prisman, S-marketin ja Salen toimialajohtaja Taina Penttinen Osuuskauppa Hämeenmaasta.

Rakettien myynti on kaupoille kuormittavaa myös tuoteryhmän kokoon nähden, sillä esimerkiksi myynnin esivalmisteluihin menee aikaa ja se vaatii henkilökunnalta asiantuntemusta.

Penttisen mukaan päätöstä kieltäytyä myymästä raketteja on pohdittu jo aiempina vuosia.

”Uskaltaisin sanoa, että nyt päätös on lopullinen.”

Päätös koskee kaikkia Hämeenmaan alueen toimipaikkoja. Penttisen mukaan joillain toimipisteillä voi kuitenkin olla vielä voimassa oleva sopimus jonkin rakettien myynnillä varoja keräävän urheiluseuran kanssa eikä kielto koske näiden toimijoiden harjoittamaa myyntiä.

Maanantaina julkistettu päätös on aiheuttanut jonkin verran keskustelua sosiaalisessa mediassa, mutta Penttisen mukaan palaute on ollut pääasiassa positiivista.

Kielto koskee ilotulitteita, ei esimerkiksi tähtisadetikkuja, joita saa Hämeenmaan kaupoista tänäkin vuonna.

Viime vuonna koronapandemia kasvatti ilotulitteiden myyntiä S-ryhmän kaupoissa vuoteen 2019 verrattuna.

Muut S-ryhmän osuuskaupat myyvät ilotulitteita tänä vuonna tavalliseen tapaan. S-ryhmän markettikaupan myyntipäällikkö Marko Väänänen kertoo, että ilo­tulite­myynnin odotetaan kasvavan parista viime vuodesta.

Viime vuonna koronapandemia kasvatti ilotulitteiden myyntiä S-ryhmän kaupoissa vuoteen 2019 verrattuna.

”Odotukset ovat suunnilleen samat kuin viime vuonna. Pientä kasvua voi tulla siksi, että toista vuotta jatkuva koronapandemia saa varsinkin lapsiperheet viettämään uudenvuoden perhepiirissä. Siihen ilotulitus on hyvä tapa”, Väänänen sanoo.

Hänen mukaansa päätös rakettien myymisestä on jokaisen osuuskaupan oma. S-ryhmä haluaa kuitenkin tukea niitä osuuskauppoja, jotka ovat päättäneet jatkaa myyntiä.

”Haluamme mahdollistaa lapsiperheille uudenvuoden vieton.”

Väänänen pitää ilotulitteita positiivisena asiana ja uskoo, että kysyntää riittää tänäkin vuonna.

”Emme ole saaneet yleisesti negatiivista palautetta rakettien myynnistä tämän vuoden osalta.”

Hän kertoo, että S-ryhmä haluaa tarjota asiakkailleen kysyttyjä tuotteita, ja painottaa, että kaikki myynnissä olevat raketit ovat turvallisia.

Väänänen ei osaa arvioida, kasvaako myynnin kieltävien osuuskauppojen määrä jatkossa.

”Päätös on osuuskauppojen oma, mutta jos tulee isompaa keskustelua, sitten teemme päätöksiä heidän kanssaan.”

Artikkeliin liittyviä aiheita