Ranskalainen muotimoguli Bernard Arnault nousi Jeff Bezosin ohi maailman toiseksi rikkaimmaksi mieheksi, koska hän omistaa jotain ehkä teknologiaakin arvokkaampaa - Talous | HS.fi

Ranskalainen muotimoguli Bernard Arnault nousi Jeff Bezosin ohi maailman toiseksi rikkaimmaksi mieheksi, koska hän omistaa jotain ehkä teknologiaakin arvokkaampaa

Luksustuotejätti LVMH:n yli 40 prosentin arvonnousu on nostanut Arnault’n perheen varallisuuden jo 200 miljardiin dollariin.

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton -konsernin pääomistaja Bernard Arnault, 72, on Euroopan rikkain ihminen.

30.12.2021 10:38 | Päivitetty 30.12.2021 11:32

Koronavuonna 2021 rikkaat rikastuivat pörssikurssien noustessa samalla kun köyhät köyhtyivät.

Tuon käynnissä olevan suuren mullistuksen huomaa hyvin myös siitä, että luksustuotteita kauppaavan LVMH Moët Hennessy Louis Vuittonin pääomistajan, ranskalaisen Bernard Arnault’n ja hänen perheensä varallisuus on tänä vuonna noussut Forbesin miljardööritilaston kakkossijalle, ohi Amazonin perustajan Jeff Bezosin.

Tiistaina Arnault’n perheen varallisuus oli Forbesin mukaan 199,9 miljardia dollaria eli noin 177 miljardia euroa.

Omaisuuden arvo on kaksinkertaistunut kahdessa ja puolessa vuodessa. Kesällä 2019 Arnault’n omaisuus ylitti ensimmäisenä eurooppalaisena sadan miljardin dollarin rajan.

Tänä vuonna LVMH:n pörssikurssi on noussut 2021 yli 40 prosenttia.

Forbesin maailman rikkaimpien ihmisten listan kymmenen kärjessä -lista on Arnault’a lukuun ottamatta pelkästään amerikkalaisten hallitsema.

Heistä kahdeksan on teknologiayhtiöiden omistajia, ja sijalla yhdeksän oleva Warren Buffett on konkarisijoittaja, jonka sijoitusyhtiö omistaa myös teknologiayhtiöitä.

Bernard Arnault sen sijaan omistaa jotain teknologiaakin arvokkaampaa: hän on kulttuurisen pääoman kaupan kuningas.

LVMH on maailman suurin luksustuotteiden kauppias.

Se omistaa 75 luksusbrändiä, joilla se hallitsee monia maailman tunnetuimpia alkoholin, vaatteiden, nahkatuotteiden, hajuvesien, kosmetiikan, kellojen ja korujen markkinoita.

LVMHn nettilogoja.

Yhteensä LVMH:llä on yli 5 000 myymälää ympäri maailmaa.

Se on vahva peluri myös alkoholikaupassa. Kun laatusamppanjaa valitaan Dom Pérignonin, Krugin, Ruinartin, Möet & Chandonin, Mercierin ja Veuve Clicquot’n välillä, rahat kilisevät joka tapauksessa LVMH:n kassaan.

Sama tilanne vallitsee kaikkein kalleimmissa viineissä (Château Cheval Blanc, Château d’Yquem), Hennessy-konjakeissa tai Glenmorangie-mallasviskeissä.

Lentokentilläkin LVMH:lla on vahva ote matkustajista. Se omistaa suuren Duty Free Shop (DFS) -ketjun.

Insinöörikoulutuksen saanut Arnault aloitti työuransa isänsä rakennusyhtiössä.

Vuonna 1983 hän osti tekstiiliyrityksen, joka omisti myös Christian Dior -muotitalon.

Arnault myi muut liiketoiminnat pois ja osti rahoilla Diorin rinnalle muita luksusbrändejä.

Käännekohta oli vuosi 1989, kun Arnault sai yhtiön omistukseen Louis Vuittonin.

Vuonna 2020 LVMH teki jo 44,7 miljardin euron liikevaihdon.

Tammikuussa 2021 LVMH sai päätökseen pitkään hierotun yrityskaupan amerikkalaisen koruyhtiö Tiffany & Con ostamisesta 15,8 miljardilla dollarilla.

Kauppaa pidettiin suurimpana luksusbrändihankintana koskaan.

Tiffany & Con myymälä Manhattanilla New Yorkissa.

Arnault’n tapauksessa kyse on ollut pitkälti kyvystä ymmärtää muita aikaisemmin kulttuuristen ilmiöiden arvo, niiden väliset oudotkin yhteydet ja niiden merkitys liiketoiminnassa.

Ranskassa kulttuurisen pääoman arvostamisella on pitkät perinteet.

Ranskalaissosiologi Pierre Bourdieu on kuvannut kulttuurista pääomaa kokoelmaksi tietoja, taitoja, älyä, kokemuksia, vivahteiden tajua, ja muuta ei-rahallista, jota kuitenkin voi käyttää menestyäkseen eri tavoin ja eri piireissä yhteiskunnassa.

Arnault tajusi jo varhain monia muita paremmin, että elintason noustessa ja rikkaiden määrän kasvaessa maineikkaimpien luksustuotteiden kysyntä kasvaa ja rajallisten tuotteiden maailmassa niiden hinnat voivat nousta yhä korkeammiksi.

Barbadoslainen laulajatähti Rihanna Fenty nousi kesäkuussa 2019 maailman rikkaimmaksi naisartistiksi LVMH:n kanssa tehdyn Fenty Beauty-kosmetiikkasarjan tuomien tulojen ansiosta.

Oikaisu 30.12.2021 kello 11.30: Artikkelissa puhuttiin aiemmin virheellisesti Bloombergin listauksesta, mutta tosiasiassa kyseessä on Forbesin päivittyvä miljardöörilistaus.