Kenttänsä rajoitusalueilla kokonaan sulkenut padel-toimija kritisoi ”perhepykälällä” auki olevia yrityksiä: ”Halusimme olla kikkailematta” - Talous | HS.fi

Kenttänsä rajoitusalueilla kokonaan sulkenut padel-toimija kritisoi ”perhepykälällä” auki olevia yrityksiä: ”Halusimme olla kikkailematta”

Padel Club Finlandin toimitusjohtaja Kalle Väinölä toivoo, että rajoitusmääräykset olisivat niin selkeät, että ne eivät mahdollistaisi useita erilaisia tulkintoja.

Toimitusjohtaja Kalle Väinölä Padel Clubilla Tammistossa 5. heinäkuuta 2021.

30.12.2021 12:04

Suuressa osassa Suomea eletään nyt tiukkojen koronarajoitusten aikaa. Eri toimijat ovat kuitenkin suhtautuneet uusiin rajoituksiin eri tavalla.

Esimerkiksi Talin ja Taivallahden tenniskeskuksissa Helsingissä osa asiakkaista saa aluehallintoviranomaisten (avi) asettamien rajoitusten puitteissa edelleen pelata.

Tenniskeskusten lähettämän tiedotteen mukaan kentät ovat auki esimerkiksi ammattilaisille sekä vakiintuneille perhe- ja kaveriporukoille.

Toimintaa voi jatkaa koronarajoituksiin sisältyvän niin sanotun perhepykälän varjolla. Pykälän mukaan rajoitukset kun eivät koske ammattiurheilun lisäksi yksityistä tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Lue lisää: Uudellemaalle tuli tiukat rajoitukset, mutta kaikki liikuntapaikat eivät sulkeutuneet – Urheiluhallit käyttävät ”perhepykälää”

Osa yrittäjistä on taas tulkinnut avin ohjeita toisin ja sulkenut toimintansa kokonaan. Esimerkiksi Padel Club Finlandin kentät on suljettu kokonaan alueilla, joilla tiukimmat rajoitukset ovat voimassa.

Yrityksen toimitusjohtaja Kalle Väinölä kertoo, että heidän mielestään tilojen sulku on ainoa oikea vaihtoehto.

”Olisihan sitä mahdollisuus keplotella, mutta me koetaan, että ammattilaiset ovat tehneet määräykset ja niiden aito tarkoitusperä on vähentää kontakteja. Halusimme olla kikkailematta.”

Väinölän mukaan toimintaa olisi voitu määräysten epäselvän kirjoitusasun takia joiltain osin jatkaa, mutta yritys ei halunnut toimia näin.

”Meidän mielestämme kaikkien toimialojen pitäisi olla yhdessä mukana. Että jos me ollaan ahneita ja haluaan pitää auki, niin muiden alojen kärsimys pidentyy. Esimerkiksi ravintola- ja viihdeala, jotka ovat kärsineet jo kaksi vuotta”, Väinölä kertoo.

Väinölä uskoo, jos kaikki tekisivät kuten pyydetään, voitaisiin pandemian kestoa lyhentää.

”Päästäisiin nopeammin takaisin normitilaan – jos sellaista nyt enää tulee.”

Väinölän mukaan on äärimmäisen harmillista, että liikuntaa rajoitetaan, mutta rajoitukset ovat ammattilaisten näkemys tilanteen vakavuudesta.

”Yksityisten toimijoiden ei kannata toimia lääkäreinä ja asiantuntijoina siinä, että tarttuuko se [korona] nyt tässä lajissa. Tässähän haetaan kontaktien vähentämistä.”

Väinölä moittii rajoituksia ainoastaan niiden epäselvästä kirjoitusasusta, joka mahdollistaa hänen mukaansa monenlaisia tulkintoja.

”Jos ne ois selkeät, niin kukaan ei lähtisi kikkailemaan.”

Rajoituksia on hänen mukaansa tulkittu muun muassa niin, että jos kaikki pelaajat tuntevat toisensa, voivat he käydä yhdessä pelaamassa.

Väinölän mukaan toimijoiden on kuitenkin mahdotonta tietää saati tarkistaa sitä, että näin todellisuudessa on.

Täyssulku merkitsee Padel Clubille suuria ansionmenetyksiä. Väinölän mukaan puhutaan varmasti kuusinumeroisista summista viikossa. Hän toivookin valtiolta kattavia korvauksia kiinni olleille yrityksille.

”Jos ei korvattaisi, niin kyllä siitä syntyisi dramaattinen kierre liikuntapaikoille, niitä alkaisi kadota nopeasti.”

Väinölä ei osaa sanoa, milloin kentät esimerkiksi Tampereella tai Helsingissä saadaan auki.

”Avataan heti kun saadaan. En usko, että valtio haluaa pitää päivääkään enempää kiinni kuin on pakko.”