Virtuaaliavustaja Alexa kehotti 10-vuotiasta koskemaan kolikolla pistorasiassa olevaa laturia, kun lapsi pyysi haastetta suoritettavaksi - Talous | HS.fi

Virtuaali­avustaja Alexa kehotti 10-vuotiasta koskemaan kolikolla pisto­rasiassa olevaa laturia, kun lapsi pyysi haastetta suoritettavaksi

Alexan kehittänyt jättiyhtiö Amazon kertoo päivittäneensä ohjelmistoa tapauksen tultua julki.

Alexa tarjosi vaarallista, niin kutsuttua kolikkohaastetta 10-vuotiaalle lapselle Yhdysvalloissa.

29.12.2021 13:01

Amazonin kehittämä virtuaaliavustaja Alexa kehotti Yhdysvalloissa 10-vuotiasta lasta tekemään vaarallisen haasteen.

Lapsi oli aiemmin tehnyt perheensä kanssa erilaisia leikkimielisiä haasteita ja päätti lopulta kysyä tehtävien keksimiseen apua tekoälyjärjestelmä Alexalta.

Alexa oli vastauksessaan kehottanut lasta panemaan puhelimen laturin puoliksi pistorasiaan ja koskemaan sen jälkeen kolikolla osin näkyviin jääviä laturin piikkejä.

Lapsen vanhempi Kristin Livdahl kertoi tapahtuneesta Twitterissä ja siitä uutisoi muun muassa uutiskanava BBC.

Alexan tarjoama ”kolikkohaaste” on vaarallinen ja voi pahimmillaan johtaa vakavaan sähköiskuun tai tulipaloon.

Alexa-tekoäly tarjosi järjetöntä haastetta ilmeisesti tekemänsä internethaun perusteella. Alexalta oli kysytty ”minkä haasteen voisin tehdä?” ja tekoäly oli etsinyt internetistä suosittuja haasteita.

Yksi niistä on kyseinen kolikkohaaste. Vaarallinen temppu on kiertänyt varsinkin nuorten suosimassa Tiktok-videosovelluksessa noin vuoden ajan.

Lapsen vanhempi kertoo kuulleensa Alexan ehdotuksen ja kieltäneensä heti lastaan. Hän myös sanoo lapsensa olevan liian fiksu kokeilemaan haastetta.

Amazon kertoo päivittäneensä Alexan ohjelmistoa heti kun tapaus tuli yrityksen tietoon. Amazonin mukaan Alexa ei enää jatkossa tarjoa kyseistä haastetta tekemistä kyseleville.

Artikkeliin liittyviä aiheita