”Ihmiset ovat vihaisia” – Turkin liiran historiallinen heikkeneminen teki turkkilaisista köyhiä - Talous | HS.fi

”Ihmiset ovat vihaisia” – Turkin liiran historiallinen heikkeneminen teki turkkilaisista köyhiä

Kuluvan vuoden aikana valuutta on menettänyt yli puolet arvostaan suhteessa Yhdysvaltain dollariin.

Liiran arvon laskun myötä hinnat ovat nousseet Turkissa rajusti.

29.12.2021 15:50

Istanbul

Istanbulin tunnetuimmalla ostoskadulla, Istiklal Caddesilla, etenkin matkailijoille markkinoitavien tuotteiden ja palvelujen hinnat ilmoitetaan yhä useammin euroissa. Tämä on seurausta Turkin valuutan arvon rajusta heikkenemisestä kuluvan vuoden aikana.

Joulukuun puoliväliin mennessä liira oli menettänyt puolet arvostaan suhteessa dollariin.

Liiran arvon laskun myötä hinnat ovat nousseet Turkissa rajusti, mikä on johtanut turkkilaisten ostovoiman jyrkkään laskuun ja ajanut köyhimmät taloudelliseen ahdinkoon. Eri puolilla maata on nähty satunnaisia protesteja.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan on syyttänyt liiran arvon romahduksesta Turkin ulkopuolisia voimia. Marraskuussa pitämässään puheessa Erdogan julisti Turkin käyvän ”taloudellista vapaussotaa”.

Kansainväliset asiantuntijat ovat sen sijaan jokseenkin yksimielisiä siitä, että valuuttakriisi ja käsistä karannut inflaatio ovat ensisijaisesti seurausta presidentin sekaantumisesta Turkin keskuspankin toimintaan ja halusta pitää korkotaso alhaisena.

Lue lisää: Turkin valuutan syöksykierre ja inflaatio tuntuvat laajasti asukkaiden arjessa – Kurimus voi olla poliittinen käännekohta presidentti Erdoğanille

”Tilanne on hyvin vaikea”, kommentoi Istanbulin keskustassa kahvilaa pitävä turkkilaismies Emre.

”Käyttämäni kahvi on italialaista. Viime kuussa hankin yhden paketin 300 liiralla. Nyt sama paketti maksaa 600 liiraa. Kuka tietää, mikä hinta on ensi kuussa?”

Kasvavat kustannukset ovat pakottaneet yrittäjän nostamaan toistuvasti myös omia hintojaan.

”Joudun tarkistamaan hintojani joka kuukausi, ja asiakkaat ovat tietysti tyytymättömiä. En juuri enää näe turkkilaisia kahvilassani.”

”Ihmiset ovat vihaisia”, Emre vastaa kysymykseen valuuttakriisin vaikutuksesta paikallisille.

”Kaikki odottavat vuotta 2023”, hän lisää viitaten yleisvaaleihin, jotka on määrä järjestää tuolloin.

Viime viikon maanantaina Erdogan ilmoitti uusista toimenpiteistä liiran vakauttamiseksi ja turkkilaisten säästöjen turvaamiseksi. Presidentin mukaan valtiovarainministeriö ja keskuspankki alkavat korvata valuutan heikkenemisestä johtuvia tappioita.

Samaan aikaan valtion omistamien pankkien raportoitiin myyneen suuria määriä dollareita. Viikon loppuun mennessä liira oli vahvistunut tuntuvasti suhteessa dollariin kohoten marraskuiselle tasolleen. Sittemmin valuutan kurssi on kuitenkin kääntynyt uudelleen laskuun.

Kansalainen laskee liirojaan leipäkauppojen yhteydessä.

Valuuttakriisi on nakertanut vuodesta 2003 vallassa – pääministerinä tai presidenttinä – olleen Erdoganin ja hänen Oikeus ja kehitys -puolueensa (AKP) kannatusta. MAK-konsulttiyhtiön hiljattain tekemän kyselyn mukaan AKP:n kannatus on laskenut ensi kertaa alle 30 prosentin.

”Turkissa on alkamassa ajanjakso, jolloin maan poliittinen johto on kasvavassa määrin epätoivoinen”, kommentoi STT:lle puhelimitse yhdysvaltalaisen St. Lawrencen yliopiston Lähi-idän historian professori Howard Eissenstat.

Koska tilanne on pitkälti ennennäkemätön, on tulevia tapahtumia hänen mukaansa hyvin hankala ennustaa.

”Laajoja mielenosoituksia, lisääntyvää mellakointia, vallankaappausyritys... en sanoisi, että tällaiset tapahtumat ovat todennäköisiä, mutta ne ovat kaikki mahdollisia. On mahdollista, että tilanne Turkissa kehittyy täysin ennalta arvaamattomaan suuntaan.”

Eissenstat arvioi myös, että Turkin johto saattaa olla valmis yhä kovempiin otteisiin kontrollin säilyttämiseksi.